Op 29 maart 2016 heeft de staatssecretaris van Financiën een besluit over de btw-vrijstelling voor (para)medische diensten aangepast aan Europese en nationale rechtspraak. Volgens dit besluit vallen in beginsel alle gezondheidskundige handelingen door artsen om een diagnose te stellen of een ziekte te genezen onder de btw-vrijstelling.
Btw-vrijstelling
Volgens de wet zijn diensten op het vlak van gezondheidskundige verzorging van mensen door (para)medici vrijgesteld van btw. Aan deze vrijstelling is de voorwaarde verbonden dat de desbetreffende dienst behoort tot de deskundigheid van de (para)medicus en onderdeel vormt van zijn opleiding.
Gezondheidskundige verzorging
In het algemeen bestaat gezondheidskundige verzorging uit therapeutische handelingen met als doel het stellen van een diagnose of het behandelen of genezen van een ziekte. Het Hof van Justitie van de EU (20 november 2003, nr. C-307/01) heeft deze criteria echter op bepaalde punten genuanceerd. Zo geldt de vrijstelling ook voor therapeutische handelingen voor preventieve doeleinden of in gevallen waarin de patiënt nog geen ziekte blijkt te hebben. Als een medisch beroepsbeoefenaar zijn diensten onder toezicht verricht, ontneemt dit niet het karakter van gezondheidskundige verzorging.
Onderdeel medische behandeling
Een ander dan een medisch beroepsbeoefenaar kan een dienst verlenen die onderdeel is van een medische behandeling die in zijn geheel gezien een therapeutisch doel heeft. Als deze dienst qua aard een wezenlijk en onafscheidelijk deel uitmaakt van de medische behandeling, waarbij de ene fase niet kan slagen zonder de andere, kan de behandeling ook kwalificeren als een gezondheidskundige dienst.
Deskundigengebied van artsen
Een beoefenaar van een in de Wet BIG opgenomen beroep kan de btw-vrijstelling toepassen op alle gezondheidskundige behandelingen die behoren tot zijn deskundigheid. In het nieuwe besluit wijst de staatssecretaris erop dat het verrichten van handelingen op het terrein van de geneeskunst tot het deskundigengebied van een arts wordt gerekend. Hieronder vallen alle gezondheidskundige behandelingen die zijn gericht op de preventie en genezing van ziekten en het beoordelen van de gezondheidstoestand van mensen.
Btw-vrijstelling op grond van fiscale neutraliteit
Op grond van het fiscale neutraliteitsbeginsel mogen medische beroepsbeoefenaren, die niet onder de Wet BIG vallen, onder voorwaarden toch de btw-vrijstelling toepassen. Hetzelfde geldt voor BIG-beroepsbeoefenaren die buiten hun deskundigengebied actief zijn. De voorwaarden houden in dat:
- de desbetreffende diensten bestaan uit de gezondheidskundige verzorging van mensen; en
- de dienstverlener aantoont te beschikken over de beroepskwalificaties die een kwaliteitsniveau van de diensten garanderen dat gelijkwaardig is aan het kwaliteitsniveau van een BIG-beroepsbeoefenaar.
Gelijkwaardig kwaliteitsniveau
De staatssecretaris stelt dat sprake is van een gelijkwaardig kwaliteitsniveau als de medische beroepsbeoefenaar op zijn minst beschikt over:
- een afgeronde op zijn beroepsuitoefening gerichte gezondheidskundige HBO-Bachelor opleiding (240 ECTS);
- een afgeronde gezondheidskundige beroepsopleiding in combinatie met een andere op zijn beroepsuitoefening gerichte aanvullende gezondheidskundige opleiding. Deze combinatie van opleidingen moet eenzelfde kwaliteitsniveau hebben als de eerder genoemde HBO-Bachelor opleiding; of
- een afgeronde gezondheidskundige beroepsopleiding gecombineerd met relevante kennis en ervaring op het gebied van zijn beroepsuitoefening. Deze combinatie van opleiding, kennis en ervaring dient eenzelfde kwaliteitsniveau te hebben als de eerder genoemde HBO-Bachelor opleiding.
Bovendien moet de medische beroepsbeoefenaar beschikken over medische basiskennis (MBK) of psychosociale basiskennis (PSBK).
Wet: artikel 11, eerste lid, onderdeel g, sub 1° Wet OB 1968
Meer informatie: Ministerie van Financiën, 29 maart 2016, BLKB2016/433M
Geef een reactie