Als een onderneming haar personeel aan derden ter beschikking stelt en de door haar verschuldigde loonheffingen en de omzetbelasting ter zake van die uitlening niet voldoet, zal de fiscus het daar niet zomaar bij laten. De ontvanger kan de bestuurder van de onderneming daarvoor aansprakelijk stellen, maar hij kan ook meerdere derden (zoals de inleners en/of doorleners) aanspreken.
Inlening van personeel
Van inlening van personeel is sprake als een onderneming aan een ander, de inlener, werknemers ter beschikking stelt om tijdens een bepaalde periode onder leiding en/of toezicht van die inlener arbeid te verrichten. Tijdens de periode van inlening is en blijft de uitlener de eigenlijke inhoudingsplichtige.
Inlenersaansprakelijkheid
Voldoet de uitlener niet aan zijn verplichtingen, dan kan de inlener die geen disculpatiemogelijkheid heeft, worden aangesproken voor de loonheffingen én voor de verschuldigde omzetbelasting. Aansprakelijkheidsrisico verkleinen? Zie het artikel: ‘Inlener, voorkom aansprakelijkstelling en gebruik de g-rekening!’ En als de inlener invloed heeft kunnen uitoefenen op het betalingsgedrag van de uitlener en dat toch niet heeft gedaan, kan de ontvanger de inlener ook aansprakelijk stellen voor de invorderingsrente en eventuele kosten die betrekking hebben op de aanslag(en) loonheffingen en omzetbelasting.
Doorlener
De aansprakelijkheid is niet alleen beperkt tot de inlener. Iedereen in de keten waarin gebruik wordt gemaakt van ingeleende werknemers kan aansprakelijk worden gesteld. Dus ook iemand die werknemers inleent van de uitlener en deze weer doorleent aan de inlener, kan aansprakelijk worden gesteld als blijkt dat hij onvoldoende maatregelen heeft getroffen om de nalatigheid van de uitlener te voorkomen. Biedt dat geen verhaal, dan kan de ontvanger de uiteindelijke inlener aansprakelijk stellen. Leidt deze stap niet tot complete betaling van de belastingschuld van de uitlener, dan kan de ontvanger alle doorleners en inleners tegelijk aansprakelijk stellen.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Maar wat als de inlenersaansprakelijkheid samenvalt met bijvoorbeeld de bestuurdersaansprakelijkheid? In hoofdstuk VI van de Invorderingswet is onder meer een bepaling opgenomen die hoofdelijke aansprakelijkheid creëert voor de wanbestuurder voor onbetaald gebleven loonbelasting- en btw-schulden van de vennootschap. De ontvanger kan een bestuurder al persoonlijk aansprakelijk stellen als deze niet rechtsgeldig de betalingsonmacht van de vennootschap meldt.
Voorrangsregels
In een zaak voor Rechtbank Zeeland-West-Brabant werd een bouwbedrijf aansprakelijk gesteld voor de belastingschulden van een aantal vennootschappen van wie zij technische uitzendkrachten had ingeleend. Deze vennootschappen waren (indirect) in handen van één familie. Het bouwbedrijf meende dat sprake was van willekeur omdat de ontvanger eerst de bestuurders van de uitlenende vennootschappen had moeten aanspreken. Pas nadat was gebleken dat de belastingschulden niet op die bestuurders verhaalbaar waren, had de ontvanger mogen overgaan tot inlenersaansprakelijkheid. De rechtbank oordeelde dat de wet geen voorrangsregels bevat voor de diverse aansprakelijkheden in de Invorderingswet. De Invorderingswet bevat een risicoaansprakelijkheid voor de inlener en dat is een aansprakelijkheid van rechtswege. Geen rechtsregel verplicht de ontvanger om pas over te gaan tot inlenersaansprakelijkheid nadat hij de mogelijkheden tot bestuurdersaansprakelijkheid heeft uitgeput. De ontvanger had niet gehandeld in strijd met het verbod op willekeur. In deze zaak was overigens wel een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van bestuurdersaansprakelijkheid en dat onderzoek had kennelijk voor de uitlenende vennootschappen geen verhaalsmogelijkheden opgeleverd.
Bron: Artikelen 34 en 36 van de Invorderingswet 1990 en Artikelen 34.3 en 35.11 van de Leidraad Invordering 2008
Geef een reactie