De staatssecretaris van Financiën heeft een nieuw besluit gepubliceerd over de btw-correctie vanwege privégebruik van de auto van de zaak. Dit besluit bevat nieuwe goedkeuringen en toelichtingen.
Wijziging btw-correctie
Als een ondernemer een auto koopt voor zijn onderneming, mag hij in beginsel bij de aankoop alle btw aftrekken. Als hij de auto ook in privé gebruikt, moet hij daarvoor een correctie toepassen in de laatste btw-aangifte van het jaar. Tot 1 juli 2011 was de btw-correctie gebaseerd op de belaste onttrekking in de inkomstenbelasting en de belaste bijtelling in de loonbelasting. De onttrekking en de bijtelling waren mede afhankelijk van de CO²-uitstoot. Op 1 juni 2011 heeft Rechtbank Haarlem geoordeeld dat de CO²-uitstoot geen invloed mag hebben op de btw-correctie. De staatssecretaris heeft daarom de regels veranderd.
Nieuwe btw-correctie
Vanaf 1 juli 2011 is de koppeling met de btw tussen de onttrekking in de inkomstenbelasting en de bijtelling in de loonbelasting verbroken. De ondernemer mag nog steeds in eerste instantie alle btw over de kosten voor de auto aftrekken. Maar de ondernemer bepaalt de btw-correctie nu in beginsel over het privégebruik. Hij mag ook een forfaitaire correctie toepassen van 2,7% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm). Als de ondernemer maar een deel van de belasting kan aftrekken omdat hij zowel zakelijke als vrijgestelde prestaties verricht, mag hij de correctie in dezelfde verhouding toepassen. Op de website van de Belastingdienst staat een voorbeeld van de manier waarop de ondernemer over 2011 de correctie kan berekenen.
Aankoop zonder btw-aftrek
Als een ondernemer de auto heeft gekocht zonder dat hij daarbij de btw mocht aftrekken, mag hij vanaf 1 juli 2011 een btw-correctie toepassen van 1,5% van de cataloguswaarde inclusief btw en bpm. Voorwaarde is dat de ondernemer de auto ook zakelijk gebruikt.
Eigen bijdrage
Als de werkgever zijn werknemer een auto ter beschikking stelt en daarvoor een vergoeding vraagt, die lager is dan de waarde die hij zelf voor de auto heeft betaald (de zogenoemde normale waarde), stelt de fiscus de vergoeding voor de btw-heffing op de normale waarde. Het effect is dat de werkgever bij het berekenen van de btw-correctie geen rekening mag houden met de eigen bijdrage van de werknemer. De staatssecretaris keurt goed dat de werkgever ook in dit geval de forfaitaire correctie van 2,7% van de cataloguswaarde toepast. Hij is dan geen btw verschuldigd over de eigen bijdrage.
Woon-werkverkeer
Woon-werkverkeer is vanaf 1 juli 2011 voor de btw een vorm van privégebruik. Vanaf 20 december 2011 vormt het reizen naar een nadere plaats dan de vaste werkplek geen woon-werkverkeer als in de overeenkomst een vaste werkplek is overeengekomen. Dergelijke ritten kunnen dus zakelijk zijn. Als de arbeidsovereenkomst geen vaste werkplek noemt, vormen alle reizen naar de werkplekken woon-werkverkeer.
Bestelauto
Als een werknemer een bestelauto van de zaak absoluut niet kan gebruiken voor privédoeleinden, hoeft de ondernemer geen btw-correctie toe te passen. Het bijhouden van een rittenadministratie is dan evenmin nodig.
Autoverhuurbedrijven
In auto(verhuur)bedrijven maken werknemers vaak gebruik van verschillende demonstratiepersonenauto’s. Als de waarde van deze auto’s onderling sterk verschilt, mag de ondernemer voor de forfaitaire correctie een ongewogen gemiddelde van de catalogusprijzen gebruiken.
Wet: artikel 4, tweede lid OB 1968 en artikel 15 (oud) Uitvoeringsbeschikking OB 1968
Meer informatie: Bronnen: ministerie van Financiën, 20 december 2011, nr. BLKB 2011/2560M
Geef een reactie