Het komt in de praktijk vaak voor dat twee of meer bedrijven sterk met elkaar verweven zijn, bijvoorbeeld omdat zij dezelfde eigenaren hebben. Dergelijke ondernemingen vormen vaak een fiscale eenheid voor de omzetbelasting en/of de vennootschapsbelasting. Om de administratieve lasten in de loonheffingensfeer te verlichten, kunnen zij desgewenst ook een samenhangende groep inhoudingsplichtigen vormen.
Als een onderneming één of meer werknemers in dienst heeft, is zij inhoudingsplichtig voor de loonheffingen. Dit is niet alleen het geval als de medewerker een arbeidsovereenkomst heeft, want er kan ook sprake zijn van een fictieve dienstbetrekking, zoals bij thuiswerkers, aannemers van werk, leerlingen, stagiairs en commissarissen. Ook dan is de werkgever inhoudingsplichtig. De onderneming moet dan in beginsel loonbelasting/premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet inhouden, en de ingehouden bedragen afdragen aan de Belastingdienst.
Administratieve lasten
Een inhoudingsplichtige moet zich aan nogal wat administratieve regels houden. Zo moet hij bij elke nieuwe werknemer de identiteit vaststellen, een loonstaat aanleggen en een groot aantal gegevens verzamelen voor de loonaangifte. Deze administratieve regeldruk is te verminderen als twee of meer gelieerde ondernemingen voor de loonheffingen een samenhangende groep inhoudingsplichtigen vormen. Dit geldt met name als een werknemer voor meerdere bedrijven werkt (binnen de groep) of van de ene werkgever verhuist naar de andere (eveneens binnen de groep).
Voordelen
Het kan voor de betrokken werkgevers behoorlijk wat administratieve voordelen hebben om een samenhangende groep inhoudingsplichtigen te vormen. Bij het ´verplaatsen´ van een werknemer profiteert men van de volgende voordelen:
- De werknemer hoeft zijn gegevens voor de loonheffingen niet nog een keer aan te leveren.
- De ´nieuwe´ werkgever hoeft de identiteit van de medewerker niet opnieuw vast te stellen. Wel moet de nieuwe inhoudingsplichtige beschikken over een kopie van een geldig identiteitsbewijs; het is daarom wel nodig om het personeelsdossier binnen de groep over te dragen aan de nieuwe inhoudingsplichtige.
- De nieuwe werkgever hoeft het jaarloon voor de bijzondere beloningen niet opnieuw vast te stellen.
- Een eventuele beschikking voor de 30%-regeling is ook bij de nieuwe werkgever geldig, mits verder alle omstandigheden gelijk blijven.
Nieuwe arbeidsovereenkomst
Het is raadzaam om de nieuwe arbeidsrelatie formeel vast te leggen. Dit kan in een nieuwe arbeidsovereenkomst, maar ook in een aanvulling op de oude overeenkomst. Verder moeten de inhoudingsplichtigen die samen een groep vormen allemaal apart aangifte doen voor de loonheffingen, met hun eigen loonheffingennummer. Dit is onder andere nodig omdat de premies werknemersverzekeringen per inhoudingsplichtige kunnen verschillen.
Concern
Bij een samenhangende groep inhoudingsplichtigen is vaak sprake van een concern, maar dit is geen absolute voorwaarde om een samenhangende groep inhoudingsplichtigen te mogen vormen. Dit is vaak al mogelijk als twee of meer vennootschappen een bepaald belang hebben (al dan niet over en weer) of beiden een belang hebben in een andere inhoudingsplichtige.
Aanvragen en beëindigen
Als twee of meer inhoudingsplichtigen een samenhangende groep inhoudingsplichtigen willen vormen, moeten zij hiertoe een gezamenlijk verzoek indienen bij hun belastingkantoor. De inspecteur beslist op het verzoek met een beschikking waartegen eventueel bezwaar kan worden gemaakt. Honoreert de inspecteur het verzoek, dan kan de beschikking wel nadere voorwaarden bevatten. Willen één of meer inhoudingsplichtigen de deelname aan de samenhangende groep beëindigen, dan moeten zij ook hiertoe een verzoek indienen, waarna de inspecteur weer beslist met een voor bezwaar vatbare beschikking. Maar de Belastingdienst kan ook zelf besluiten om de aanwijzing als samenhangende groep in te trekken.
Wet: artikel 27e Wet LB
Geef een reactie