Als de inspecteur het fiscale loon van een werknemer wil verhogen vanwege het privégebruik van de auto van de zaak, moet hij bewijzen dat de werknemer over deze auto beschikt. De werknemer kan de bijtelling alleen voorkomen als hij bewijst dat hij minder dan 500 privékilometers heeft gereden.
Autokostenforfait
Als een werknemer een auto van de zaak voor privédoeleinden mag gebruiken, moet zijn werkgever het voordeel van dit privégebruik tot het belastbare loon van de werknemer rekenen. De werkgever stelt de waarde van het privégebruik vast volgens het zogenoemde autokostenforfait. In beginsel bedraagt het autokostenforfait 25% van de catalogusprijs plus BPM van de auto. Het autokostenforfait kan hoger zijn voor auto’s van meer dan vijftien jaar oud en lager voor auto’s met een lage CO2-uitstoot. Het autokostenforfait geldt niet als het privégebruik minder is dan 500 kilometer op jaarbasis.
Twee auto’s van de zaak?
De vraag is wat de inspecteur moet bewijzen als hij het autokostenforfait wil toepassen en wat de werkgever moet bewijzen als hij het autokostenforfait niet wil toepassen. Dit vraagstuk vormde de kern in het volgende geschil. In deze zaak was een vrouw dga van een bv. De bv had onder andere twee auto’s op de balans staan, een Hyundai en een Mercedes. De dga verklaarde dat zij de Hyundai gebruikte voor inspecties op het werkterrein waar zij met de Mercedes niet kon komen. De inspecteur leidde hieruit af dat de bv beide auto’s van de zaak ter beschikking stelde aan haar dga. Hij paste daarom twee keer het autokostenforfait toe. Maar Hof Den Bosch oordeelde in 2008 dat de inspecteur had moeten aantonen dat de vrouw de Mercedes had gebruikt voor privédoeleinden. Nu de inspecteur dat had nagelaten mocht hij het autokostenforfait niet toepassen op de Mercedes.
Bewijslast
De Hoge Raad oordeelde in cassatie dat Hof Den Bosch de bewijslast niet correct had verdeeld. De inspecteur is namelijk alleen verplicht te bewijzen dat een werknemer over een auto van de zaak kan beschikken. Is dat het geval, dan mag de fiscus ervan uitgaan dat de werkgever de auto ook gebruikt voor privédoeleinden. Het is vervolgens aan de werknemer om te bewijzen dat hij minder dan 500 privékilometers heeft gereden. Nadat de Hoge Raad de zaak verwees naar Hof Arnhem, oordeelde de rechter dat de inspecteur had bewezen dat de dga over twee auto’s beschikte. De dga had niet bewezen dat zij minder dan 500 privékilometers met deze auto reed. De fiscus mocht daarom het autokostenforfait toepassen.
Wet: artikel 13bis, eerste lid Wet LB
Meer informatie: Hof Arnhem, 30 augustus 2011, LJN: BS1150
Geef een reactie