De btw-vrijstelling voor (para)medische dienstverlening is per 1 januari 2013 drastisch ingeperkt. De staatssecretaris van Financiën heeft onlangs een besluit gepubliceerd waarin hij ingaat op de gevolgen van deze wetswijziging. Dit besluit is per 8 maart 2013 in werking getreden en bevat een aantal belangrijke goedkeuringen.
Criteria
Met het onlangs verschenen besluit wil de staatssecretaris in ieder geval duidelijk maken wie wel en wie niet meer onder de vrijstelling voor (para)medische dienstverlening vallen. Deze vrijstelling is alleen van toepassing als sprake is van:
- dienstverlening door beoefenaren van een beroep waarvoor regels zijn gesteld in de Wet BIG
(Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg);
- dienstverlening voor de gezondheidskundige verzorging van de mens;
- inschrijving in het daartoe ingestelde register voor zover de Wet BIG daarin voorziet;
- diensten die behoren tot het deskundigheidsgebied van de betrokken beroepsbeoefenaar en een onderdeel vormen van de BIG-opleiding;
- diensten verricht aan de individuele patiënt.
Gezondheidskundige verzorging van de mens
Een van de belangrijkste voorwaarden voor de toepassing van de vrijstelling voor (para)medische dienstverlening is dat sprake moet zijn van gezondheidskundige verzorging van de mens. Dit is alleen aan de orde als het voornaamste doel van de (para)medische handeling de bescherming, met inbegrip van instandhouding of herstel, van de gezondheid is. Deze vrijstelling is ook van toepassing op (para)medische handelingen die worden verricht voor doeleinden van preventie en in bepaalde gevallen zelfs bij cosmetische ingrepen. Bij cosmetische ingrepen die als enig doel hebben de verfraaiing van het uiterlijk is uiteraard wel btw verschuldigd.
Registratieplicht
Registratie is in beginsel verplicht om een in de Wet BIG geregeld beroep vrijgesteld van btw te mogen uitoefenen. De btw-vrijstelling is niet van toepassing als beroepsbeoefenaren zich niet willen of kunnen inschrijven in het voor hen bestemde register en die gezondheidskundige verzorging verrichten die tot het deskundigheidsterrein en opleiding van hun BIG-beroep behoren.
Deskundigheidsgebied en opleiding
Sinds 1 januari 2013 is alleen de dienstverlening vrijgesteld van btw die wordt verricht op basis van één op deze specifieke dienstverlening gerichte – door de beroepsbeoefenaar met goed gevolg voltooide – opleiding waarvoor de eisen worden omschreven in of op grond van de Wet BIG. Zorg waarvoor geen regels zijn gesteld in de Wet BIG zijn dus niet vrijgesteld van btw.
Diensten aan individuele patiënt
Als voorwaarde voor de toepassing van de btw-vrijstelling geldt ook dat de dienst moet worden verricht aan een individu. De beroepsbeoefenaar moet de prestatie bovendien persoonlijk verrichten. Er moet dus sprake zijn van rechtstreeks contact tussen de beroepsbeoefenaar en de patiënt. Dat kan telefonisch maar ook via e-mail of chatsessies.
Geen vrijstelling
De staatssecretaris benadrukt in het besluit wederom dat het niet mogelijk is één (para)medische dienst te splitsen in een vrijgesteld en belast gedeelte. Alleen de gezondheidskundige dienst die in wezen regulier is, is vrijgesteld van btw. Niet-reguliere behandelwijzen, zoals acupunctuur, osteopathie en chiropractie zijn daarom niet vrijgesteld. Aan de andere kant is de btw-vrijstelling wel van toepassing als een arts zich voornamelijk bezighoudt met niet-reguliere geneeskunde, maar een dienst verricht waarbij hij vrijwel uitsluitend reguliere handelingen verricht. Dan is de vrijstelling op die ene dienst van toepassing.
Goedkeuringen
De staatssecretaris keurt onder voorwaarde goed dat de diensten van de volgende beroepsbeoefenaren voorlopig vrijgesteld zijn van btw-heffing:
- Kinder- en Jeugdpsychologen NIP en Kinder- en Jeugdpsychologen, Specialisten NIP;
- Psychologen Arbeid en Gezondheid NIP;
- NVO Orthopedagogen-Generalisten.
Deze beroepsbeoefenaren moeten de desbetreffende opleiding met goed gevolg hebben afgerond en moeten ingeschreven staan in het door het NIP of NVO ingestelde register. Hun diensten moeten bovendien kwalificeren als de gezondheidskundige verzorging van de mens die valt binnen het deskundigheidsgebied van het betreffende beroep en die moet zijn gebaseerd op één van de desbetreffende opleidingen. De beroepsbeoefenaar moet daarnaast er van uitgaan dat de hier bedoelde gezondheidskundige diensten vrijgesteld zijn van btw.
Kleineondernemersregeling
Tot slot keurt de staatssecretaris ook goed dat de inspecteur verzoeken om ontheffing van de administratieve verplichtingen (op grond van de kleineondernemersregeling) inwilligt en met terugwerkende kracht verleent tot 1 januari 2013 als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- Het moet gaan om een ondernemer, die met ingang van 1 januari 2013 in de btw-heffing wordt betrokken als gevolg van de wijziging van de vrijstelling voor (para)medische diensten;
- Het is aannemelijk dat de ondernemer na toepassing van de kleineondernemersregeling geen belasting hoeft te voldoen;
- De ondernemer heeft vanaf de ingangsdatum van de ontheffing geen melding gemaakt van btw op de door hem uitgereikte facturen;
- Het verzoek is ingediend vóór 1 juli 2013.
Wet: artikel 11, lid 1 onderdeel g, sub 1, Wet Omzetbelasting 1968
Meer informatie: Staatscourant, 7 maart 2013, nr. BLKB/2013/298M
Geef een reactie