Bij elke onderneming kan de vraag opkomen of de huidige juridische structuur waarbinnen de onderneming wordt uitgeoefend nog steeds de meest optimale structuur is. Als herstructurering aan de orde komt, kan men onder andere kiezen voor de mogelijkheid van splitsen.
Zoals de naam doet vermoeden, wordt het vermogen van een vennootschap bij een splitsing gesplitst. Bij de splitsing worden twee basisvormen onderscheiden, namelijk de zuivere splitsing en de afsplitsing. Het belangrijkste verschil tussen deze twee basisvormen is dat bij de zuivere splitsing de splitsende vennootschap ophoudt te bestaan. Bij een afsplitsing daarentegen blijft de splitsende vennootschap bestaan.
Afsplitsing
Afsplitsing is de splitsing waarbij het gehele, of een gedeelte van het vermogen van de splitsende vennootschap onder algemene titel overgaat op ten minste één verkrijgende vennootschap. Hierbij blijft de splitsende vennootschap bestaan. Als wordt afgesplitst naar een bestaande vennootschap, dan moet deze vennootschap aandelen uitreiken aan de aandeelhouder(s) van de afsplitsende vennootschap. Als in het kader van de juridische afsplitsing een nieuwe verkrijgende vennootschap wordt opgericht, dan worden de aandelen in deze verkrijgende vennootschap uitgereikt aan de afsplitsende vennootschap.
Faciliteit
Onder voorwaarden bestaat de mogelijkheid voor de bij de juridische (af)splitsing betrokken belastingplichtigen (zowel de aandeelhouders in de splitsende vennootschap als de splitsende vennootschap zelf) om directe belastingheffing te voorkomen, maar gelijktijdig de belastingclaim van de Belastingdienst veilig te stellen. Deze faciliteit is geregeld in artikel 14a Wet Vpb 1969.
Vrijstelling op aandeelhoudersniveau
De voorwaarden verbonden aan de juridische splitsingsfaciliteit op aandeelhoudersniveau zijn:
- de (af)splitsende en de verkrijgende vennootschap zijn in Nederland of een andere EU-lidstaat gevestigd;
- de juridische (af)splitsing is niet in overwegende mate gericht op het ontgaan of uitstellen van belastingheffing.
Vrijstelling op vennootschapsniveau
De voorwaarden verbonden aan de juridische (af)splitsingsfaciliteit op vennootschapsniveau zijn:
- de juridische (af)splitsing is niet in overwegende mate gericht op het ontgaan of uitstellen van belastingheffing;
- voor het bepalen van de winst bij de (af)splitsende vennootschap zijn dezelfde bepalingen als bij de verdwijnende vennootschap van toepassing;
- noch de verdwijnende vennootschap noch de verkrijgende vennootschap(pen) beschikt/beschikken over fiscaal compensabele verliezen. Ook beschikt geen van de verdwijnende en de verkrijgende vennootschappen over bepaalde andere aanspraken (vermindering ter voorkoming van dubbele belasting, toepassing octrooibox en toepassing deelnemingsverrekening);
- latere heffing is verzekerd.
Rechtspraak
In een feitelijke zaak besliste Rechtbank Haarlem onlangs dat er over de stille reserves van een splitsende vennootschap moest worden afgerekend en de fiscale eenheid niet vóór de splising was verbroken. De vennootschap in kwestie kon dus geen gebruik maken van de splitsingsfaciliteit, omdat niet was voldaan aan de voorwaarden. Zie het bericht ‘Belaste boekwinst na onzakelijke splitsing’.
Meer informatie: Rechtbank Haarlem, 21 december 2012 (gepubliceerd 29 januari 2013), LJN: BY9775
Geef een reactie