Nederland scoort na de verkorting van de looptijd van de 30%-regeling niet goed en niet slecht. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs heeft de afgelopen jaren diverse malen onderzoek naar gedaan hoe de 30%-regeling zich verhoudt tot vergelijkbare faciliteiten in andere landen.
Mede gelet op Brexit verschijnen met enige regelmaat artikelen in de media dat diverse landen de rode loper uitleggen voor Britse bedrijven en hen proberen aan te trekken met fiscale lokkers (waaronder fiscale tegemoetkomingen voor expats). De NOB heeft deze vergelijking weer bijgewerkt naar de huidige stand van voorgenomen wijzigingen van wetgeving (waaronder die in Nederland vanaf 2019).
Uit dit vergelijkend onderzoek blijkt dat Nederland na de verkorting van de looptijd niet slecht scoort maar ook niet tot de landen hoort die de meest ruimhartige regelingen kennen. Opvallend is dat na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, drie van de vier grootste economieën van de EU (te weten Frankrijk, Italië en Spanje) de meest ruimhartige regeling kennen. Verder blijkt dat in de meeste landen de regeling is gericht op het aantrekken van hoogwaardig gekwalificeerd personeel zodat de kenniseconomie wordt versterkt. Hiervan is ook sprake in Nederland. Uit het evaluatierapport van Dialogic uit 2017 (tabel 7 blz 45) blijkt dat universiteiten, hoge scholen, academische ziekenhuizen en andere wetenschappelijke instellingen de grootste gebruikers zijn van werknemers met een 30%-regeling.
Meer informatie: Onderzoek NOB, 8 november 2018
Geef een reactie