Met verbazing kijk ik naar de toenemende belangstelling voor crowdfunding. Via een website haalt een bedrijf binnen een paar dagen veel kapitaal op bij een groep particulieren via een crowdfundingplatform.
Vaak in de vorm van een obligatie met een vaste rente, hoewel het op mij als een zeer offensieve belegging overkomt met een vergelijkbaar risico als private equity. In financieringstermen heet dit mezzanine. Wat daarbij opvalt is de beperkte risico-opslag die beleggers in crowdfunding accepteren. Een grote aanbieder als Collin Crowdfund is gelukkig heel open en geeft aan dat haar beleggers een rendement van 4% per jaar mogen verwachten. Veel hoger dan de spaarrente die richting nul gaat, maar onvergelijkbaar met private equity waarvoor wij een rendement van 10%-plus nastreven. Overigens gaat een deel van de rente op de lening op aan kosten voor het platform. Een vergoeding van én bedrijf én belegger die kan oplopen tot zo'n 2% op jaarbasis.
Wie doet aan crowdfunding?
Wie is de doelgroep die op deze manier hun geld wil laten renderen? Gelet op de beperkte investeringsbedragen van vaak rond de € 1.000 zijn het zeker geen vermogenden en family offices. Gaat het om spaarders die een hoge rente zoeken? Of zijn het speculerende beleggers die teleurgesteld in de beurs hun heil zoeken in crowdfunding?
Beleggingsbubbels
Gelet op de massaliteit waarmee beleggers instappen die meer naar rendement dan naar risico kijken, zie ik parallellen met eerdere 'beleggingsbubbels'. Voor de AFM was er voldoende reden om afgelopen zomer het toezicht op crowdfunding te verstevigen: ‘Er is sprake van schaarste in de crowdfundingmarkt. Onder druk van deze schaarste nemen crowdfunding-investeerders in zeer korte tijd financiële beslissingen. Zo daalde de gemiddelde tijd waarin investeerders in een project konden instappen in de onderzoeksperiode naar enkele uren. Hierdoor worden investeringsrisico's mogelijk niet goed overzien. 60% van de investeerders negeert bovendien het advies om maximaal 10% van het vrij belegbare vermogen in crowdfunding te investeren.’
Belastingdienst
Ook op fiscaal gebied is aandacht voor crowdfunding. Zo werd in april bekend dat de Belastingdienst aan een overkoepelend beschrijvend document over de fiscale aspecten van crowdfunding werkt. Het document is nog in concept, gaf de belastingdienst aan dat het niet op korte termijn is afgerond, omdat eerst intern afstemming moet plaatsvinden. Als het document af is, plaatst de Belastingdienst het op de website. Ik ben benieuwd.
Of crowdfunding interessant is, zal iedereen natuurlijk voor zichzelf moeten bepalen. In ieder geval zijn er op investerings- en beleggingsgebied de nodige vragen te stellen.
Drs. Jeroen Knol verzorgt op 2 november 2017 samen met mr. Dennis Langkemper een Pitstop Private equiting en informal investing > Informatie en aanmelden
Geef een reactie