Niet alleen in Nederland houdt de wetgever zich met het huwelijksvermogensrecht bezig. Ook de Europese wetgever laat zich op dit terrein niet onbetuigd. Op 24 juni jl. stelde deze namelijk een nieuwe verordening vast. Deze verordening bepaalt onder meer welk huwelijksvermogensrecht in grensoverschrijdende gevallen van toepassing is.
Uniforme regels
Verschillen de echtgenoten van nationaliteit of wonen zij bijvoorbeeld in het buitenland, dan rijst de vraag welk recht hun huwelijksvermogensregime beheerst. Nu nog bepaalt Nederland dit aan de hand van een verdrag, waarbij naast Nederland alleen Frankrijk en Luxemburg zijn aangesloten. Verder past ieder land zijn eigen regels toe. Niet erg handig natuurlijk, in een wereld waarin steeds meer mensen hun heil ook buiten de eigen landsgrenzen zoeken. Dat gaat met de komst van de verordening dan ook veranderen. Alle achttien lidstaten waar de verordening zal gaan gelden (waaronder Nederland), passen voortaan dezelfde conflictregels toe. En als het goed is, komt men dan ook tot hetzelfde oordeel over het toepasselijke huwelijksvermogensrecht. Dit betekent dat bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden gemakkelijker in het buitenland worden erkend. Ook het belangrijke estate planningsinstrument van de rechtskeuze zal in alle deelnemende lidstaten geldig zijn.
Welk recht is van toepassing?
Hebben de echtgenoten geen rechtskeuze uitgebracht, dan geldt voor hen het recht van het land waar zij zich na hun huwelijk hebben gevestigd. Blijven zij in verschillende landen wonen, dan is het recht van hun gemeenschappelijke nationaliteit van toepassing. Ontbreekt ook die, dan geldt het recht waarmee de echtgenoten het nauwst zijn verbonden. In het kader van de estate planning verdient het natuurlijk aanbeveling zelf het toepasselijke recht vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld door in de huwelijkse voorwaarden een rechtskeuzebeding op te nemen. De keuzemogelijkheden zijn beperkt tot rechtsstelsels waarmee een nauwe band bestaat. De echtgenoten mogen kiezen voor het recht van het land van de nationaliteit of de gewone verblijfplaats van een van hen.
Vooruitgang?
De Europese verordening zal zeker een vooruitgang betekenen voor de eenvoud van de afwikkeling van grensoverschrijdende huwelijksboedels in de deelnemende landen. De kring van achttien lidstaten kan bovendien nog groter worden. Ook zullen de mogelijkheden om maatregelen van estate planning in het buitenland erkend te krijgen, toenemen. Dit geldt overigens alleen voor de civiele aspecten; fiscale zaken blijven buiten schot. We moeten wel nog even geduld hebben. De verordening zal van toepassing zijn op huwelijken die na 29 januari 2019 worden gesloten. Voor huwelijken van voor deze datum blijven de oude regels gelden, tenzij na deze datum een rechtskeuze wordt uitgebracht. Ook echtgenoten die reeds voor 29 januari 2019 zijn gehuwd, kunnen op deze wijze van de estate planningsinstrumenten uit de nieuwe verordening profiteren.
Tijdens de PE-Pitstop van 13 maart 2017 vertelt mr.dr. Jan-Ger Knot u alle ins en outs op het terrein van internationaal huwelijksvermogens- en erfrecht. > Meer informatie en aanmelden
Geef een reactie