Terwijl in Den Haag iedereen terecht struikelt over het konijn uit Rutte’s hoge hoed, de afschaffing van de dividendbelasting, vindt er in de VS een ware fiscale revolutie plaats en Den Haag heeft niets in de gaten.
Datzelfde geldt voor onze Brusselse EU-politici. Er wordt veel publiciteit gegeven aan aanvallen op grote, voornamelijk Amerikaanse multinationals, maar echte belastinghervorming, ho maar. De regering-Trump blijkt toch in staat iets voor elkaar te krijgen naast de dagelijkse portie Twittergebral, namelijk het invoeren van de grootste belastinghervorming sinds vele decennia. Make America Great Again, dat is zeker. Ten koste van Europa, vergis U niet.
Daling investeringen Europa
Naast het spectaculair verlagen van het tarief vennootschapsbelasting van 35% (het hoogste tarief in de wereld) naar 21% (lager dan bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) betekent de invoering van deze nieuwe fiscale wetgeving dat Amerikaanse bedrijven hun buiten de VS geparkeerde winsten verplicht terug moeten halen naar de VS tegen gemiddeld 15.5% voor liquide middelen en niet-liquide middelen tegen 8%. Dit betekent op korte termijn voor grote Amerikaanse bedrijven een hele hoge belastingrekening. Morgan Stanley bijvoorbeeld heeft in december al $ 5mld hiervoor gereserveerd. Kan je nagaan wat Apple voor de kiezen krijgt. Apple, Microsoft, Cisco, Google en Oraclesamen hebben al meer dan $ 500 mld buiten de VS gestald. Dik $ 70 mld extra inkomsten voor Trump c.s. Deze torenhoge rekening zal zeker leiden tot een daling van investeringen in Europa, daar hoef je geen econoom voor te zijn om dat te bedenken.
Een grondig Europese belastinghervorming
Als een Amerikaans bedrijf na deze belastingpil te hebben geslikt weer gaat overwegen om nieuwe investeringen te doen zal Europa het nakijken hebben. Waarom zouden zij in nieuwe activiteiten in Europa investeren als ze daardoor veel meer belasting gaan betalen? Waarom niet veel beter investeren in de VS zelf? In Europa wordt bovendien een heksenjacht gehouden op Amerikaanse multinationals, zoals Apple, Starbucks, Nike en ga zo maar door. RTL-nieuws berichtte op 30 januari 2017 dat de meeste banen in Nederland door Amerikaanse bedrijven worden gecreëerd. Dat waren in 2016 nog ruim meer dan 11.000 banen. Waar Nederlandse multinationals al heel lang banen verplaatsen van Nederland naar lagelonenlanden en nu daarvoor beloond worden door mnister-president Rutte met een zinloze afschaffing van de dividendbelasting ter waarde van € 1,4 mld zou, als je echt banen wil creëren, juist geïnvesteerd moeten worden in mega banenschepper Amerika. Dat geldt natuurlijk voor heel Europa. Waar Europa vol inzet om grote bedrijven te straffen die legale fiscale mogelijkheden gebruiken (gecreëerd door politici) om efficiënt vennootschapsbelasting te besparen maar aan de andere kant volop aan de staatskas bijdragen door btw en loonbelasting, zou Europa juist vol moeten inzetten op het aantrekkelijk maken van Europa als investeringsregio. Een Europese grondige belastinghervorming is het enige antwoord.
Afschaffing vennootschapsbelasting
Afschaffing van de vennootschapsbelasting bijvoorbeeld. U hoeft niet te schrikken, dat is een echte reële optie. Door dit te doen maak je meteen een einde aan alle fiscale constructies, creëer je vele banen doordat het niet alleen voor Amerikaanse bedrijven maar voor alle niet-Europese bedrijven aantrekkelijk wordt om in Europa te investeren. Maar ook de Europese bedrijven varen hier wel bij. De teruggang in belastinginkomsten wordt al snel ruim gecompenseerd door de extra inkomsten btw, loonbelasting en sociale lasten. Vergeet niet dat vennootschapsbelasting veel minder voor de overheid oplevert dat bijvoorbeeld btw en loonbelasting/inkomstenbelasting. Beide belastingen leveren ruim twee keer zoveel op als de vennootschapsbelasting. Op deze manier steken wij Amerika de loef af en zorgen we voor extra welvaart in Europa. Maar ja, voor zoiets dergelijks moet je wel visie en lef hebben. Dat zie ik helaas momenteel niet echt in Brussel. Maar wie weet, er komen weer verkiezingen aan.
Dr. Arthur Pleijsier verzorgt dinsdag 26 juni 2018 de PE-Pitstop Vaste inrichting. > Meer informatie en aanmelden.
Geef een reactie