In mijn praktijk stoei ik dagelijks met lijfrentedossiers. De wet- en regelgeving rond lijfrenten is complex van aard, dat blijkt maar al te vaak uit voorliggende stukken. In de lijfrentewereld leven de nodige onduidelijkheden en onzekerheden, veelal ingegeven door onwetendheid en ontbrekende deskundigheid op dit specifieke vakgebied. Daardoor gaan er regelmatig dingen fout in en met een lijfrentedossier. Weet u bijvoorbeeld dat er diverse fiscale regimes ten aanzien van lijfrenteproducten bestaan? En zo ja, weet u dan dat de fiscale uitwerking verschillend kan zijn bij het knutselen met diverse lijfrentesoorten uit de verschillende regimes?
Een oud spreekwoord luidt: ‘Gedane zaken nemen geen keer’. Met andere woorden, als iets gebeurd is, valt er niets meer aan te doen en is het niet ongedaan te maken. Men moet dan dikwijls de gevolgen dragen. Dat dit niet in de laatste plaats aan de orde is in lijfrenteland, blijkt maar al te vaak. Het komt regelmatig voor dat dan naar de Belastingdienst wordt verwezen. De Belastingdienst kan veel, maar niet het onmogelijke. Daarbij komt dat het fiscale in het algemeen geen herstelmogelijkheid met terugwerkende kracht kent. Wat is gebeurd kan in beginsel niet worden teruggedraaid. Een uitzondering vormt bijvoorbeeld de situatie waarbij sprake is van een gebleken administratieve fout.
In de lijfrentepraktijk leven veel vragen onder klanten. De een wil zijn lijfrente uit het Brede Herwaarderingsregime afkopen en vraagt zich af wat hij dan met niet-afgetrokken premies kan/mag doen. De ander wil de op haar lijfrentespaarrekening ingelegde bedragen aftrekken en wil weten wat haar jaarruimte is. Weer een ander wil weten wat hij met zijn lijfrentekapitaal kan doen als zijn lijfrente expireert, een regelmatig terugkerend fenomeen. Dit zijn slechts enkele veelvoorkomende issues uit de dagelijkse lijfrentepraktijk.
In alle situaties is het zaak dat u uw klant(en) als adviseur, fiscalist of fiscaal-juridisch medewerker correct en op maat bedient. Daarbij moet uw lijfrentekennis op peil zijn én blijven. De wettelijke bepalingen en beleidsregels op het terrein van lijfrenten zijn complex en wijzigen frequent, zo ook weer per 1 januari 2016. En wat gaat Prinsjesdag 2016 bieden? Het is niet zo heel moeilijk het fiscale vizier dan niet meer helemaal scherp te hebben. Maar hier mag een klant natuurlijk nooit nadeel van ondervinden.
Als een lijfrentedossier te ingewikkeld is, draag het dossier dan over aan een collega. En overleg bij onduidelijkheden over de fiscale gevolgen van een bepaalde handeling met een lijfrenteproduct eventueel vooraf met de bevoegde belastinginspecteur. Voorkomen van fiscale blunders c.q. financiële debacles is altijd beter dan ze via een omweg te laten genezen.
Op 6 oktober 2016 verzorgt Erik van Toledo de PE-Pitstop Lijfrentevoorzieningen in de praktijk. Na het volgen van deze Pitstop bent u op de hoogte van de laatste fiscale ontwikkelingen op het gebied van lijfrentevoorzieningen en kunt u de meeste voorkomende praktijkdossiers op dat terrein moeiteloos, snel en op efficiënte wijze afhandelen.
Geef een reactie