Het is niet (meer) waar dat de loonheffing een nationaal iets is en dat de internationale aspecten wel in de aangifte van de werknemer worden verwerkt. Dat was een achterhaald en duur uitgangspunt voor werkgevers. Toen internationalisering nog in de kinderschoenen stond en de loonheffing een voorheffing was op de inkomensheffing, was de ‘fine tuning’ in de aangifte inkomstenbelasting en premieheffing een logische stap. Veel gegevens die nodig waren voor de ‘fine tuning’, waren bij het doen van de loonaangifte immers niet bekend. Dus het was logisch de gegevens te verwerken in de aangifte inkomstenbelasting/premieheffing.
Internationalisering en informatisering
De internationalisering en informatisering is echter fors toegenomen en nog lang niet ten einde. Internationaal werken is gewoon geworden. Er is vrijwel geen werkgever meer die niet over de grens werkt of expats, buitenlandse werknemers of grensarbeiders in dienst heeft of inleent.
Loonheffing geen voorheffing
Dat de loonheffing een voorheffing is van de inkomensheffing is een achterhaald uitgangspunt. Sinds enige jaren kennen we immers het fenomeen van de eindheffing in de loonbelasting. Dus niet meer de werknemer draagt uiteindelijk de belasting, maar ook de werkgever in de vorm van een eindheffing. Dat deed zich prominent voor bij de crisisheffing (bijv. bij voetbalclubs), maar is nog steeds van belang bij regelingen voor vervroegde uittreding, bovenmatige vertrekvergoedingen en last but not least de werkkostenregeling. Als de werkgever het belastingverdrag niet op de eindheffingen toepast, dan gaat dat ten laste van hem en niet van de werknemer. Verdragstoepassing loont dus.
13e run en aangifte IH
Dat gegevens niet tijdig aanwezig zijn om de loonheffing juist te kunnen toepassen is ook achterhaald. De toenemende informatisering maakt dat bijv. de reisdagen, buitenlanddagen en buitenlandse loonbestanddelen sneller ter beschikking zijn. Deze gegevens kunnen dan meegenomen worden in de 13e run van de salarisadministratie. Het is onder voorwaarden zelfs mogelijk in de 13e run (vooral bij 30%-ers) op basis van de inkomstenbelastingtarieven af te rekenen. Een aangifte hoeven veel werknemers dan niet meer in te vullen. Dat is goedkoper dan aangiften en vooral heel handig bij netto-contracten.
In control
Naast de bovengenoemde argumenten zijn er meer redenen om bij de loonheffing al rekening te houden met de internationale wet- en regelgeving. Dat maakt het iets ingewikkelder, zeker, maar het financiële voordeel compenseert dat. Ook voor de werknemer wordt dan een en ander overzichtelijker en het overziet de gevolgen van het internationaal werken beter. De werkgever is ‘in control’.
Internationale regels toepassen bij de loonheffing? Tijdens de PE-Pitstop Grensoverschrijdende arbeid laat mr. Carlo Douven u zien waar internationale regelgeving bij de loonheffing centraal zou moeten staan. Met behulp van infographics worden onderdelen duidelijk in beeld gebracht. Deze cursus wordt gegeven op dinsdag 13 september 2016. > Meer informatie en aanmelden
Geef een reactie