De woningmarkt is weer volop in beweging. De woningverkopen zijn de laatste maanden aanzienlijk gestegen. Navenant maakt de hypotheekmarkt een explosieve groei door. Dat heeft niet alleen te maken met de actie op de huizenmarkt, maar ook met het oversluiten van hypotheken sec vanwege de lage rente. Veel bestaande hypotheekdossiers zijn spaarhypotheken of varianten daarop. Wijzigingen van de hypotheekrente hebben vaak gevolgen voor de aan de hypotheek gekoppelde fiscaal-getinte spaarproducten, zoals kapitaalverzekeringen (eigen woning) en spaarrekeningen eigen woning.
Uit de dagelijkse hoeveelheid voorliggende dossiers blijkt dat de wet- en regelgeving rond kapitaalverzekeringen eigen woning en andere eigenwoningspaarproducten voor menigeen verre van gemakkelijk is. In de eigenwoningwereld leven de nodige onduidelijkheden en onzekerheden, waardoor de advisering rond het eigenwoningdossier niet altijd even gladjes verloopt.
Om enige onduidelijkheden en onzekerheden weg te nemen, heeft de Belastingdienst recentelijk een vraag-en-antwoordset gepubliceerd inzake het overgangsrecht voor kapitaalverzekeringen, spaarrekeningen eigen woning en beleggingsrechten eigen woning als bedoeld in artikel 10bis.2 Wet IB 2001. Het document geeft in eerste instantie inzicht in een aantal uitgangspunten die van belang zijn voor het doorgronden van het overgangsrecht. Daarnaast worden in de vraag-en-antwoordset diverse situaties uitgewerkt over omzettingen van specifieke eigenwoningspaarproducten in het kader van dat overgangsrecht. Ook bieden de vragen en antwoorden duidelijkheid over de diverse situaties van verhuizing in het kader van genoemd overgangsrecht.
Naast het feit dat de wettelijke bepalingen en beleidsregels op het terrein van eigenwoningspaarproducten complex zijn, wijzigen ze ook nog eens frequent. Een goed voorbeeld daarvan zijn de wetsvoorstellen die op Prinsjesdag 2016 zijn ingediend bij de Tweede Kamer. In het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2017 is een aantal wijzigingen op het terrein van de eigenwoningspaarproducten opgenomen. Zo wordt het zogenoemde tijdklemmenbesluit bij het vroegtijdig afkopen van een kapitaalverzekering eigen woning gecodificeerd. Bovendien wordt het aantal situaties waarbij een versoepelende regeling bij vroegtijdig afkopen uitgebreid. Met al die wijzigingen kan het moeilijk zijn het fiscale vizier scherp te houden.
Tijdens de PE-Pitstop Kapitaalverzekeringen (8 december 2016) gaat Erik van Toledo o.a. in op de vraag- en antwoordset van de Belastingdienst en de wetsvoorstellen voor 2017. Na het volgen van deze Pitstop bent u op de hoogte van de laatste fiscale ontwikkelingen op het gebied van eigenwoningspaarproducten en kunt u de meeste voorkomende praktijkpuzzels op dat terrein moeiteloos, snel en op efficiënte wijze oplossen.
Geef een reactie