In het Jaarplan 2020 van de Belastingdienst staat in hoofdlijnen beschreven wat er gaat gebeuren met het horizontaal toezicht.
In een artikel in het Financieele Dagblad wordt gerefereerd aan een column van Olaf Leurs van KPMG Meijburg & Co die schrijft dat het erop lijkt dat de Belastingdienst eenzijdig duizenden overeenkomsten met bedrijven en instellingen opzegt om er een scherpere vorm van toezicht voor in de plaats te zetten. Collega’s van belastingadvieskantoor EY zijn minder somber maar zijn van mening dat het horizontaal toezicht wel toe is aan een opfrisbeurt.
Aanscherping
De wijzigingen binnen de individuele convenanten kunnen grofweg worden onderscheiden naar deze drie groepen. De eerste groep omvat de circa honderd grootste en meest complexe ondernemingen, waarbij het huidige convenant komt te vervallen en het horizontaal toezicht via een individueel toezichtplan zal worden vormgegeven. De tweede omvat de groep grote ondernemingen die qua omvang voldoen aan de criteria van artikel 397, lid 1, Boek 2 BW, waarvoor een gemoderniseerd en aangescherpt convenant gaat gelden met een beperkte looptijd van drie jaar. De derde groep bestaat uit grote ondernemingen die niet voldoen aan de eisen van artikel 397, lid 1, Boek 2 BW, waarbij in het vervolg het horizontaal toezicht voor nieuwe deelnemers alleen nog via de fiscaal dienstverlener zal worden vormgegeven.
Voor de huidige ondernemingen met een individueel convenant zal nog bepaald worden, of en zo ja, op welke wijze zij over kunnen naar een fiscaal dienstverleners convenant. De verbeteringen van het horizontaal toezicht via de fiscaal dienstverleners zien op hoofdlijnen op een beperking van de looptijd van het convenant naar vijf jaar, verbeteringen in het proces van vooroverleg en het differentiëren van het toezicht aan de hand van de verrichte werkzaamheden door de fiscaal dienstverleners. Het ministerie van Financiën ontkent dat het horizontaal toezicht in feite wordt afgeschaft.
Zie ook: Jaarplan 2020 Belastingdienst
Geef een reactie