Rijke families doen nauwelijks pogingen de wet te omzeilen die ondernemingen verplicht om eigenaren in het zogenaamde UBO-register in te schrijven aldus een artikel in het FD.
De invoering van het UBO-register vloeit voort uit een Europese anti-witwasrichtlijn. Doel van deze richtlijn is het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering.
Onbegrip
Het wetsvoorstel ligt op dit moment bij de commissie voor Financiën van de Eerste Kamer voor een voorbespreking. Het FD laat enkele adviseurs aan het woord die aangeven dat families wel begrijpen dat de Belastingdienst en de politie toegang tot bepaalde gegevens moeten hebben, maar dat iedereen deze gegevens kan inzien, stuit op onbegrip. Vooral omdat privacybescherming momenteel een belangrijk onderwerp is. Ondernemers vragen wel naar mogelijkheden om geen last te hebben van het UBO-register. Maar er zijn weinig ontsnappingsroutes. Toch zijn er ook positieve geluiden te horen. Een advocaat die voor schuldeisers werkt, is blij met het UBO-register. Hij kan nu nagaan wie aandeelhouder is.
Bron: FD, 9 januari 2020
Geef een reactie