Hypotheekverstrekkers kunnen hun concept voor een nieuw product voorleggen aan een kennisgroep om te weten of dit product kwalificeert als een eigenwoningschuld. Verklaart de voorzitter van de kennisgroep zonder voorbehoud dat het product een eigenwoningschuld is? Dan wekt deze verklaring vertrouwen op. De Staat moet dan geleden schade als gevolg van het schenden van dit vertrouwen vergoeden.
Een B.V. was bezig met de ontwikkeling van een nieuw hypotheekproduct. Dit product bestond uit twee leningdelen. Het eerste leningdeel zou 60% van de marktwaarde van de te financieren woning omvatten. Dit deel moest een looptijd krijgen van dertig jaar, maar pas na vijftien jaar zouden de aflossingen starten. Het tweede leningdeel zou een looptijd van vijftien jaar hebben en in die periode annuïtair worden afgelost. De hypotheekverstrekker wilde de leningdelen apart financieren. De B.V. legde het concept van het product voor aan (de voorganger van) de Kennisgroep Onroerende Zaken. De toenmalige voorzitter van de kennisgroep verklaarde op 9 oktober 2014 in een e-mail dat dit product als eigenwoningschuld zou kwalificeren. Daarbij stelde de voorzitter wel de voorwaarde dat sprake moest zijn van een verbindingsclausule.
Nieuwe voorzitter, nieuwe mening
In het najaar van 2015 vond bij de Kennisgroep een wisseling van voorzitter plaats. Vervolgens liet de nieuwe voorzitter de hypotheekverstrekker weten dat de Kennisgroep van plan was om het product niet aan te merken als een eigenwoningschuld. De B.V. stelt dat zij zich kosten had kunnen besparen als zij dat eerder had geweten. Zij stelt dat de oud-voorzitter van de Kennisgroep bij haar te honoreren vertrouwen heeft opgewekt. Rechtbank Den Haag is het daarmee eens. De oud-voorzitter had in haar e-mail een definitief oordeel gegeven over het concept. De rechtbank is het wel eens met de fiscus dat het product niet voldoet aan de eisen van een eigenwoningschuld. Maar de Staat moet wel de hypotheekverstrekker een schadevergoeding betalen voor de geleden schade als gevolg van onrechtmatig handelen.
Geef een reactie