Gegevensuitwisseling met belastingdiensten van andere EU-lidstaten gaat via een speciaal aangelegd netwerk. Dit laat staatssecretaris Vijlbrief weten aan de Tweede Kamer.
Het gaat om het zogenaamde Common Communication Network/Common System Interface (CCN/CSI). Dit voorziet in een afgesloten, veilige verbinding voor de uitwisseling van gegevens tussen nationale overheidsorganen in de Europese Unie (EU). Voor uitwisselingen met nationale overheden van buiten de EU, fungeert dit netwerk als het centrale distributiepunt. Ook voor individuele gegevensuitwisselingen met nationale overheden binnen de EU wordt gebruik gemaakt van het CCN/CSI-netwerk.
Versleuteld
Voor individuele gegevensuitwisselingen met nationale overheden van buiten de EU kan er ook rechtstreeks een e-mail verzonden worden naar de betreffende nationale overheid. Deze e-mail met eventuele bijlagen worden in dat geval adequaat versleuteld, waarbij het bijbehorende wachtwoord via een apart kanaal (SMS) verzonden wordt.
Toezicht op het bepalen met welke landen veilig gegevens kunnen worden uitgewisseld, wordt gedaan door de EU en de OESO/ Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes (Global Forum) door middel van questionnaires en (self) assessments.
Bulgarije
De Bulgaarse belastingdienst is in de zomer van 2019 toch het slachtoffer geworden van hackers. Het Global Forum heeft een expertteam samengesteld dat komend voorjaar in Bulgarije gaat vaststellen of er weer sprake is van een robuuste, veilige omgeving. Totdat door het expertteam is vastgesteld dat daarvan sprake is, zal de Belastingdienst geen gegevens verstrekken aan de Bulgaarse belastingdienst. De Belastingdienst heeft overigens al geen gegevens meer uitgewisseld met de Bulgaarse belastingdienst sedert die dienst landen informeerde dat er een hack had plaatsgevonden.
Meer informatie: Ministerie van Financiën, 20 februari 2020, nr. 2020-0000034510
Geef een reactie