De Belastingdienst heeft voor ongeveer € 31 miljoen aan aanmaningskosten ten onrechte niet terugbetaald. Dat schrijven de staatssecretarissen van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.
In de periode van 2014 tot en met 2018 zijn ongeveer voor 410.000 belastingaanslagen en terugvorderingen toeslagen, behorende bij ruim 266.000 unieke BSN’s/RSIN’s, de vervolgingskosten ten onrechte niet verlaagd, terwijl de aanslag was verminderd en er geheel of gedeeltelijk is betaald. Het totaalbedrag aan ten onrechte niet gecorrigeerde kosten bedraagt voor die periode ongeveer € 31 miljoen. In meer dan 60% van de gevallen gaat het om bedrijven, waaronder zzp’ers, in de overige gevallen om burgers. Aanvullend onderzoek moet uitwijzen om hoeveel gevallen het precies gaat. Het uiteindelijk te corrigeren bedrag zal waarschijnlijk nog hoger liggen.
Nog geen oplossing
Een oplossing is er nog niet. De oorzaak blijkt te liggen in het eerste (geautomatiseerde) deel van het proces. Waar deze fout optreedt en hoe dit moet worden opgelost, wordt nog onderzocht. De staatssecretarissen van Financiën geven toe dat signalen binnen de fiscus over problemen met de dwangbevelkosten onvoldoende zijn opgepakt. Ook is de Nationale Ombudsman onjuist voorgelicht over de kwestie.
Om de correctie van ten onrechte niet verlaagde kosten te realiseren wordt een plan van aanpak gemaakt. De probleemanalyse is echter nog niet afgerond en deze heeft gevolgen voor de datum van oplevering van het plan van aanpak. Het streven is om een eerste versie van het plan van aanpak zo spoedig mogelijk gereed te hebben, waarbij zorgvuldigheid prevaleert boven snelheid.
Meer informatie: Ministerie van Financiën, 2 maart 2020, nr. 2020-0000026452
Geef een reactie