Als iemand met twee landen een duurzame, persoonlijke band heeft, is zijn woonstaat dat land waar hij het middelpunt van zijn levensbelangen heeft. De staat waar zijn partner doorgaans verblijft, heeft goede kansen om als woonstaat te kwalificeren.
Op grond van de Nederlandse wetgeving woont een natuurlijk persoon in Nederland als hij een duurzame betrekking van persoonlijke aard met Nederland heeft. Die duurzame band hoeft niet eens de sterkste band met een land te zijn. In een zaak voor Hof Den Haag had een man van 15 oktober 2012 tot en met 30 augustus 2013 gewerkt in Moskou. Daar beschikte hij ook over een appartement. Toch oordeelt het hof dat de man volgens de Nederlandse wetgeving in 2013 woonde in Nederland. De man had namelijk de Nederlandse nationaliteit, was mede-eigenaar van een eigen woning in Nederland en dga van een Nederlandse stamrecht-B.V. Daarnaast had hij rekeningen en abonnementen in Nederland. Bovendien verbleef zijn echtgenote in 2013 het merendeel van 2013 in Nederland.
Middelpunt van levensbelangen
Maar sommige andere landen, waaronder de Russische Federatie, kennen ook een breed woonplaatsbeginsel. Daarom toetste het hof voor het belastingverdrag welk land het woonland was. In deze situatie beschikte de man in beide landen over een duurzaam tehuis. Het appartement in Moskou was echter tijdelijk gehuurd. Daarnaast was de man uiteindelijk nog geen vol jaar werkzaam geweest in de Russische Federatie. Hij was evenmin duurzaam gescheiden gaan leven van zijn echtgenoten, die in Nederland bleef wonen. Verder bleef de man nog inkomsten uit Nederland genieten. Het hof stelt daarom vast dat het middelpunt van de levensbelangen van de man in 2013 in Nederland lag.
Wet: art. 4 AWR
Verdrag: art. 4 Verdrag NL-Rus. Fed.
Geef een reactie