Sommige ondernemingen groeien geleidelijk aan. Op een gegeven moment is de rechtsvorm waarin de onderneming wordt uitgeoefend dan niet meer de juiste. Soms ook krijgt een ondernemer onverwachts een hoge bate. Is inbreng in een B.V. dan nog mogelijk?
Een freelance journalist vervult PR-opdrachten voor diverse opdrachtgevers. Daarnaast deed hij een journalistiek onderzoeksproject. In het kader van dat onderzoeksproject geniet de journalist in april 2007 een eenmalige bate van € 736.377. De journalist krijgt het advies om zijn ondernemingsactiviteiten met terugwerkende kracht geruisloos in te brengen in een B.V. De inspecteur stelt dat hier sprake is van een incidenteel fiscaal voordeel en weigert de goedkeuring te verlenen.
Geen incidenteel fiscaal voordeel
Op 22 mei 2015 heeft de Hoge Raad in deze kwestie een arrest gewezen, ECLI:NL:HR:2015:1257. De Hoge Raad geeft de journalist gelijk en oordeelt dat de journalist geen incidenteel fiscaal voordeel heeft behaald in 2007 door zijn activiteiten geruisloos in te brengen in een B.V. ‘ Het tariefvoordeel (..) is bij omzetting van de onderneming in een besloten vennootschap niet een incidenteel maar een permanent voordeel. (..). De enkele omstandigheid dat in het onderhavige geval in 2007 vóór de intentieverklaring een hoge – incidentele – bate opkwam in het kader van de door belanghebbende uitgeoefende en door hem in de B.V. in te brengen onderneming en daardoor het tariefvoordeel in dat jaar groot was, maakt dat voordeel niet een incidenteel fiscaal voordeel in de zin van het Besluit.
Belangrijk arrest voor de praktijk
Dit arrest is belangrijk voor de praktijk. Door dit arrest is het mogelijk om gedurende het jaar tot 1 oktober een onderneming geruisloos in te brengen in een B.V. Ook als de eenmalige bate al is genoten voordat de intentieverklaring is ontvangen door de Belastingdienst. Er is dan geen sprake van een incidenteel fiscaal voordeel.
Twijfelt de ondernemer nog om een B.V. op te richten?
Weet de ondernemer nog niet of hij zijn onderneming omzet in een B.V. en hoe hij dat doet? Door voor 1 oktober 2020 een getekende intentieverklaring aangetekend en voorzien van een geleideformulier naar de Belastingdienst te verzenden, houdt de ondernemer alle mogelijkheden open. Als de intentieverklaring de juiste formuleringen bevat, kan de ondernemer in ieder geval geruisloos de B.V. in met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020. Als de ondernemer zijn onderneming uiteindelijk liever niet inbrengt, dan is dat ook geen probleem.
Toolkit inbreng in de B.V. 2020
In de Toolkit inbreng in de B.V. vindt u naast de intentieverklaring verschillende hulpmiddelen en praktische tools die u ondersteunen bij de advisering van uw clienten over het wijzigen van de rechtsvorm van de onderneming en de inbreng in de B.V. De Toolkit inbreng in de B.V. 2020 is samengesteld door de vakredactie van Sdu Licent Academy en tot stand gekomen door samenwerking met Marree & Van Uunen Belastingadviseurs te Oisterwijk.
Meer informatie: Hoge Raad 22 mei 2015, ECLI:NL:HR:2015:1257
Uitgelicht: Eenmanszaak of B.V.
Vanuit een praktische en wetenschappelijke invalshoek behandelt Taxence het laatste nieuws op het gebied van Eenmanszaak of B.V. U leest prikkelende blogs en opinies, vaktechnische commentaren en inspirerende artikelen waarmee we de complexe regelgeving voor u inzichtelijk maken. Daarnaast bieden we u gratis diverse hulpmiddelen als rekentools, modelcontracten en stroomschema’s.
Nieuwsgierig? Neem een kijkje op www.taxence.nl/eenmanszaakofbv
Geef een reactie