Na inbreng van een onderneming in een bv heeft de dga ook vaak nog een toekomstvoorziening bedongen bij de bv. Denk daarbij aan het inmiddels afgeschafte pensioen in eigen beheer, stakingslijfrente of een gouden handdruk stamrecht. Recent is hierover interessante rechtspraak verschenen.
Er is een duidelijke ontwikkeling in de rechtspraak als het gaat om de afstortingsplicht van de dga voor de pensioenaanspraken van zijn ex-partner. In beginsel is de dga verplicht de aanspraak van zijn ex-partner af te storten. Dit volgt uit het arrest van de Hoge Raad van 9 februari 2007, ECLI:NL:HR:2007:AZ2658. Of de ex-partner in een concreet geval daadwerkelijk aanspraak kan maken op afstorting is ook afhankelijk van de financiële positie van de bv. Als de dga van mening is dat de bv niet tot afstorting in staat is, moet hij aantonen dat afstorting van de pensioenaanspraak van zijn ex-partner tot discontinuïteit van de bedrijfsuitoefening van de bv leidt.Zijn er onvoldoende middelen om af te storten? Dan geldt dat de dga en zijn ex-partner het tekort evenredig moeten verdelen.
Tijdstip bepalen commerciële waarde bij afstorting
Recentelijk was in een arrest aan de orde op welk moment men de waarde van de pensioenaanspraak waar de ex-echtgenote recht op had, moest berekenen. Daarover heeft de Hoge Raad op 14 februari 2020, ECLI:NL:HR:2020:276, een oordeel gegeven. De Hoge Raad oordeelde dat naar het tijdstip van echtscheiding men moet bepalen wat de hoogte is van de pensioenaanspraak van de tot verevening gerechtigde echtgenoot. Voor het bepalen van wat de dga uiteindelijk moet afstorten is de commerciële waarde van belang op het moment waarop de dga tot afstorting overgaat en niet de waarde van die aanspraken op het echtscheidingstijdstip. De commerciële waarde was flink toegenomen gedurende de jaren vanwege de daling van de rente en de toegenomen levensverwachting.
Meer informatie
In de focusuitzending ‘Verdeling toekomstvoorziening ondernemer’ op Tax Talks, gaat mr. Frits van der Kamp uitgebreider in op het arrest van 14 februari 2020. Daarbij ook antwoord op de vraag wat dga’s in huwelijkse voorwaarden kunnen regelen of in een echtscheidingsconvenant om aan gevolgen uit het arrest te ontkomen. Verder behandelt mr. Frits van der Kamp de gevolgen van onderdekking bij stamrechten en gaat hij in op het belang van verknochtheid bij stamrechten.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Wet: art. 3 lid 1 Wet vps
Meer informatie: HR 9 februari 2007, ECLI:NL:HR:2007:AZ2658 en HR 14 februari 2020, ECLI:NL:HR:2020:276
Geef een reactie