De Europese regeringsleiders zijn het eens over een steunpakket van zo’n € 540 miljard dat per 1 juni in werking moet treden. Het is nog niet duidelijk hoe het nog op te richten Europese steunfonds, eruit komt te zien.
Sommige landen willen liever giften dan leningen. Na de felle discussies over de eurobonds, het gezamenlijk uitgeven van schuldpapier waar met name de noordelijke landen niets van willen weten, wordt nu het Europese steunfonds het grote discussiepunt.
De Europese Commissie buigt zich de komende weken over de vraag wat en hoeveel er nodig is en hoe dit gefinancierd gaat worden. Zeker is al wel dat de Europese meerjarenbegroting een belangrijk onderdeel van het plan zal worden. De Commissie zal met dat budget, waaraan alle lidstaten traditioneel bijdragen, de kapitaalmarkten opgaan om zo een veelvoud aan leningen los te maken. Daartoe wordt mogelijk het zogeheten ‘plafond’ van de begroting verhoogd: lidstaten hoeven dan niet meer in te leggen, maar zouden wel meer garanties afgeven. Er worden veel bedragen genoemd over de hoogte van het herstelfonds De Letse Eurocommissaris Valdis Dombrovskis had het over een bedrag van 1.500 miljard euro (1,5 biljoen).
Volgens Rutte zijn de ergenissen tussen Nederland en Italië weggewerkt na het akkoord over het noodpakket van de Eurogroep op 9 april. Ook het onderlinge gesprek van afgelopen maandag met zijn Italiaanse en Spaanse collega heeft geholpen. Maar de discussie over hoe de hulp er op de lange termijn uit komt te zien blijft. Die wordt alleen verlegd naar het steunfonds.
Bron: NRC/Nu, 23 april 2020
Geef een reactie