De huidige systematiek van toeslagen werkt niet goed voor een grote groep burgers. Dat is de conclusie die het kabinet trekt uit het IBO-Toeslagenrapport. Het kabinet werkt daarom dit jaar de contouren van een nieuw stelsel uit.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen heeft het interdepartementale beleidsonderzoeksrapport aan de Tweede Kamer aangeboden. Het toeslagenstelsel leidt in de praktijk tot terugvorderingen en nabetalingen en zorgt daarmee voor onzekerheid.
Het kabinet is zich er van bewust dat eigenlijk het complete toeslagenstelsel vernieuwd moet worden. Het kabinet werkt daarom dit jaar de contouren van een nieuw stelsel uit. Omdat het nog een tijd kan duren voordat een nieuw stelsel er is, zijn er maatregelen op korte termijn nodig. Nieuwe schrijnende gevallen kunnen op die manier worden voorkomen.
Zorgvuldigheid voor snelheid
Het IBO Toeslagen laat zien dat de problematiek rond terugvorderingen en nabetalingen inherent zijn aan de keuzes die aan het toeslagenstelsel ten grondslag liggen. Er zijn dan ook geen oplossingen binnen het huidige stelsel die alle problemen oplossen: iedere oplossing heeft een prijs. Dat geldt ook voor oplossingen buiten het stelsel. Ook laat het IBO Toeslagen zien dat de toeslagen onlosmakelijk verbonden zijn met de achterliggende stelsels: wonen, zorg en kinderen. Omdat toeslagen voor een grote groep huishoudens een groot deel van het inkomen uitmaken en de toeslagen voor de meerderheid goed werken, gaat bij het aanpassen van het stelsel zorgvuldigheid voor snelheid.
Voor de korte termijn wordt een discretionaire bevoegdheid geïntroduceerd die een oplossing kan bieden in bepaalde schrijnende situaties. .
Maatregelen op korte termijn
Bij de toekenning van toeslagen is het kabinet van plan om meer in dienstverlening te investeren. Mensen worden beter geholpen en mogelijke probleemgevallen komen daardoor eerder in beeld. Verder neemt het kabinet verschillende maatregelen met betrekking tot de zorgtoeslag, met als doel is dat er minder toeslagen worden teruggevorderd en mensen niet door hun toeslagen in de problemen komen.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 30 april 2020
Geef een reactie