Onder welke voorwaarden kan een ondernemer de auto van de zaak naar zijn privévermogen halen? En onder welke omstandigheden is dit fiscaal voordelig?
Mr. Jan Rolleman MFP gaat hier in een recente Tax Talks e-learning op in. Een ondernemer kan bij de aanschaf van een auto alleen maar een keuze hebben als hij een redelijke verwachting heeft dat sprake zal zijn van voldoende gemengd gebruik. Hij zal dus op jaarbasis zowel meer dan 500 privékilometers als meer dan 500 zakelijke kilometers moeten rijden. Anders is de auto immers verplicht privévermogen respectievelijk ondernemingsvermogen. Overigens gaat het hier om de vermogensetikettering voor de winstbelasting, niet voor de omzetbelasting.
Keuze bij aanschaf
Wat de fiscaal meest voordelige keuze is, hangt volgens Rolleman vooral af van de verhouding tussen fiscale gevolgen en het jaarlijks aantal gereden privé- en zakelijke kilometers. Rijdt de ondernemer relatief veel privékilometers? Dan zal de keuze voor ondernemingsvermogen vaak het voordeligst zijn. De ondernemer kan dan alle kosten en lasten van de auto aftrekken. Daar staat wel een in beginsel forfaitaire heffing over het privégebruik tegenover. Bij relatief veel zakelijk gebruik is kiezen voor privévermogen vaak voordelig. De ondernemer mag dan namelijk € 0,19 per zakelijke kilometer aftrekken. En de onttrekking of bijtelling blijft achterwege.
Wijzig etikettering
Door een verandering van omstandigheden kan het fiscaal voordelig zijn om de bedrijfsauto uit de zaak te halen en naar het privévermogen te halen. Bij voorbeeld omdat het gebruik sterk is gewijzigd of de auto langer meegaat dan gedacht. Of omdat de desinvesteringstermijn is verstreken. Wanneer de ondernemer echter eenmaal zijn keuze heeft gemaakt en de aanslag over dat belastingjaar onherroepelijk vaststaat, is een wijziging in een later jaar niet zomaar mogelijk.
Redenen om etikettering te wijzigen
Een wijziging van de etikettering van de auto is alleen mogelijk als sprake is van bijzondere omstandigheden. Daarbij kan men denken aan:
- een wetswijziging. Betreft de wijziging een situatie die van tevoren was te voorzien, zoals het aflopen van een bijtelling, dan is een wijziging niet toegestaan,
- een dusdanig grote wijziging in het gebruik dat de auto verplicht ondernemings- of privévermogen wordt, of
- nieuwe rechtspraak waarbij de Hoge Raad omgaat. Andere jurisprudentie is in beginsel geen grond om de keuze in vermogensetikettering te wijzigen.
Alternatief: overdragen aan ander
Is een wijziging van de keuze op basis van de regels van het keuzevermogen niet mogelijk? Dan kan de ondernemer de auto eventueel overdragen aan zijn echtgenoot of ander soort partner. Rolleman wijst erop dat deze partner geen mede-ondernemer in dezelfde onderneming mag zijn. De auto mag evenmin bij deze partner in een (gedeeltelijke) huwelijksgoederengemeenschap met de overdragende ondernemer vallen. Maar in de bv-sfeer is de overdracht relatief gemakkelijk te regelen. Als de bv de auto aan de dg verkoopt, is dat in principe gewoon een handelstransactie. Bij een overdracht van de auto moet men wel letten op bijkomende fiscale regelingen, zoals de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s van ondernemers.
Wet: art. 3.8, 3.20, 3.47 en 3.91 Wet IB 2001, art. 13bis Wet LB 1964 en art. 13a Wet BPM 1992
Meer weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie