Als het UWV stelt dat het een WIA-uitkering niet zal verhalen op een eigenrisicodrager, sluit dat niet uit dat deze uitkering de Whk-premie wel beïnvloedt.
Een bv had een werknemer ontslagen, die vervolgens van het UWV een WIA-uitkering ontving. Deze uitkering was de enige uitkeringslast waarop de berekening van de premiecomponent voor WGA-lasten (flex) van de bv was gebaseerd. De bv stelde tegenover het UWV eigenrisicodrager te zijn en wilde weten of het UWV op haar de WIA-uitkering zou verhalen. Het UWV liet weten dit niet te zullen doen. Deze toezegging van het UWV bindt de Belastingdienst echter niet. De inspecteur hield daarom rekening met de WIA-uitkering toen hij de bv een beschikking oplegde. Het betrof de beschikking loonheffingen gedifferentieerd premiepercentage Whk. De Hoge Raad oordeelt dat de inspecteur juist heeft gehandeld. De toezegging van het UWV creëert geen te eerbiedigen vertrouwen over de berekening van het gedifferentieerde premiepercentage Whk.
Wet: art. 84, tweede lid Wet WIA en art. 38, derde lid Wfsv
Bron: Hoge Raad 19 juni 2020, ECLI:NL:HR:2020:1069, 19/02177
Leergang loonheffing
Voor iedere mkb-adviseur en bedrijfsfiscalist is kennis en begrip van wet- en regelving rondom loonheffing onmisbaar, niet alleen voor advisering aan de dga rondom zijn eigen (fictieve) loon maar ook voor advisering rondom het loon van werknemers en gerelateerde zaken zoals de werkkostenregeling, auto van de zaak, inleners- en ketenaansprakelijkheid en arbeid over de grens.
In een selecte groep van fiscalisten, bedrijfsfiscalisten en salarisadministrateurs ontwikkelt u zich op interactieve wijze tot aanspreekpunt voor de loonheffing binnen uw organisatie.
Geef een reactie