De Belastingdienst heeft jarenlang op basis van profilering en vermoedens tienduizenden mensen bestempeld als fraudeur, melden Trouw en RTL Nieuws. Ook bij de inkomstenbelasting moesten mensen zelf aantonen geen fraudeur te zijn.
Volgens Trouw en RTL heeft de Belastingdienst ook bij de inkomstenbelasting hard en massaal opgetreden tegen fraude. Op basis van interne stukken, vrijgegeven documenten en gesprekken met betrokkenen zou blijken dat dit in 2012 is gestart onder de codenaam ‘project 1043’.
Belastingadviseur
Fraudeonderzoeken werden gestart omdat burgers een belastingadviseur hadden die door de fiscus werd gezien als ‘facilitator’ van fraude. Ook bepaalde aftrekposten waren aanleiding voor onderzoek, zoals hoge zorgkosten, giften of uitgaven voor pensioenvoorziening.
De verdachte burgers kregen forse naheffingen omdat eerder goedgekeurde aftrekposten alsnog werden afgekeurd. Ook werden ze nog jaren geconfronteerd met extra toezicht en controle omdat ze als fraudeur waren bestempeld. Uitgangspunt voor dit beleid was het “hinderlijk volgen van potentiële misbruikers”, schrijven Trouw en RTL. Toenmalig staatssecretaris Wiebes zou hierover in 2013 zijn geïnformeerd.
CDA-Kamerlid Omtzigt verwacht nog deze week opheldering van het kabinet. “We hebben hier meermalen naar gevraagd. Ik wil niet nog eens – zoals in de toeslagenaffaire – twee jaar lang vragen hoeven stellen. De signalen zijn veel te serieus en ik wil nu weten of de Belastingdienst zich ook hier niet aan wetten gehouden heeft.”
Geef een reactie