Het zelfstandig positioneren van de dienstonderdelen, Belastingdienst, Toeslagen en Douane binnen het ministerie van Financiën is een belangrijke stap in de verbetering van de uitvoering van het beleid op de verschillende terreinen.
De staatssecretarissen van Financiën hebben de Tweede Kamer geïnformeerd over de aanpak van de versterking van de besturing van de drie dienstonderdelen Belastingdienst, Toeslagen en Douane binnen het ministerie van Financiën. Gestart is met het versterken van de politieke en ambtelijke top door het benoemen van twee staatssecretarissen en drie Directeuren-Generaal.
Deze brief is een vervolg op de door minister Hoekstra aangekondigde maatregelen in januari 2020. Zie uitgebreider hierover: ‘Kamerbrief Aanpak problemen Belastingdienst, Douane en Toeslagen’. Na het instellen van twee tijdelijke Directoraten-Generaal, zijn de twee directoraten-generaal Douane en Toeslagen ook formeel opgenomen in de organisatiestructuur van het ministerie van Financiën. Voor alle drie de dienstonderdelen zijn definitieve Directeuren-Generaal geworven en benoemd.
Voor de versterking van de besturing van elk dienstonderdeel zijn voorbereidingen getroffen voor de invoering van eigen governancestructuren en overleggen per Directoraat-Generaal. Ook krijgt elk dienstonderdeel op termijn een eigen begrotingsartikel waardoor elk onderdeel zelfstandig verantwoordelijk wordt. Daardoor kan de Kamer beter controle op elk dienstonderdeel uitoefenen.
De komende maanden staan in het teken van het verplaatsen van ongeveer 7.000 medewerkers van de directie Toeslagen en Douane vanuit het directoraat-generaal Belastingdienst naar hun nieuwe directoraat-generaal. Ook wordt de komende maanden bepaald welke aanpassingen in de samenwerking nodig zijn. Er zal een analyse worden uitgevoerd naar de invloed van de ontvlechting op de vorm waarin wordt samengewerkt binnen de Belastingdienst, Toeslagen en Douane.
Na de inrichting van de drie directoraten-generaal volgt verder uitwerking van de organisatorische consequenties en het aanpassen van de bestaande organisatie- en formatieplannen. Medio december 2020 wordt het plan van aanpak voor deze stappen opgeleverd. De opgaven per directoraat-generaal verschillen. Daarom zal ook het tijdpad voor de verandering van de organisatiestructuur maatwerk vragen.
Meer informatie: Ministerie van Financiën, 15 juli 2020, nr. 2020-0000132473
Geef een reactie