Ook als een werkgever zijn personeel de mogelijkheid geeft om thuis te werken, is het alsnog gereden woon-werkverkeer met de auto van de zaak privégebruik voor de btw.
Een bv exploiteerde een advies- en accountantskantoor. Zij had een aantal auto’s geleased en de btw die daarover was berekend afgetrokken. De bv stelde aan een paar van haar werknemers een auto ter beschikking. De werknemers moesten de bv een bijdrage betalen vanwege privégebruik. De bv had vanwege dit privégebruik omzetbelasting voldaan met toepassing van het forfait. Zij ging echter in bezwaar en beroep tegen deze afdracht. De bv stelde dat in haar geval de Belastingdienst het woon-werkverkeer ten onrechte bestempelde als privégebruik.
Werknemer kan thuiswerken
De bv wijst erop dat zij haar werknemers de mogelijkheid biedt om thuis te werken. Daardoor is de afstand tussen woning en werk tot nihil gereduceerd. De werknemers hebben geen vaste werkplaats meer. En dus geldt hier een uitzondering op de regel dat voor de btw woon-werkverkeer privégebruik vormt, aldus de bv.
Geen uitzondering
Hof Arnhem-Leeuwarden geeft toe dat de mogelijkheid tot thuiswerken het aantal woon-werkkilometers verlaagt. Maar de aard van de ritten die de werknemers afleggen tussen hun woning en het kantoor verandert niet. Het hof merkt op dat de woonplaats een keuze van de werknemer blijft. Ook de beslissing om van de woning naar het kantoor te reizen blijft een privéaangelegenheid van de werknemer. Het hof ziet geen reden om een uitzondering te maken. Vervolgens verwerpt het hof ook de stelling van de bv dat de maatstaf voor heffing over het privégebruik alleen ziet op de variabele kosten. Het privégebruik was immers niet mogelijk geweest zonder het maken van vaste kosten.
Wet: art. 4, eerste lid Wet OB 1968
Besluit: paragraaf 2.2 Besluit van de staatssecretaris van Financiën van 11 juli 2012, BLKB
Geef een reactie