Per 1 januari 2017 is een progressieve werking ingevoerd in het inkomen uit sparen en beleggen. Daardoor kan de tegemoetkoming ter voorkoming van dubbele belasting lager uitpakken dan voorheen.
Een getrouwde man bezat een woning in Zwitserland. Zowel Nederland als Zwitserland mochten op basis van het verdrag heffen over de inkomsten uit deze woning. Nederland moest wel een tegemoetkoming verlenen. De inspecteur berekent daarvoor:
- het aandeel van de man in de Zwitserse woning. Dit aandeel berekent de fiscus door het aan de man toegerekende deel van de grondslag te delen door de totale grondslag van box 3. Deze breuk wordt vermenigvuldigd met de waarde van de woning.
- het forfaitair rendement dat is toe te rekenen aan het aandeel in de Zwitserse woning van de man. Daartoe deelt de inspecteur het aandeel van de man in de Zwitserse woning door het de totale grondslag van box 3. Deze breuk vermenigvuldigt hij met het totaal forfaitair rendement.
- de vrijstelling voor het buitenlands voordeel uit sparen en beleggen. Eerst deelt de Belastingdienst het forfaitair rendement dat is toe te rekenen aan het aandeel in de Zwitserse woning van de man door het totaal forfaitair rendement. Vervolgens vindt een vermenigvuldiging plaats van de uitkomst met het bedrag aan verschuldigde belasting over box 3.
Evenredige belastingvrijstelling
De man vindt dat de Belastingdienst zijn tegemoetkoming op een te laag bedrag heeft berekend. Weliswaar is deze berekeningswijze conform het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001 (Bvdb 2001), maar dit besluit moet de rechter volgens de man onverbindend verklaren. Hof Den Haag wijst dit standpunt af. Het belastingverdrag verwijst voor de uitwerking van de voorkoming van dubbele belasting juist naar dit besluit. En het besluit schrijft nu eenmaal een evenredige belastingvrijstelling voor. Dat deze vrijstelling is gedaald sinds de invoering van de progressie in box 3 per 1 januari 2017, maakt dat niet anders.
Verdrag: art. 6 en 22 Verdrag NL-Zwitserland
Wet: art. 5.2 Wet IB 2001
Geef een reactie