Wil de werkgever een bepaalde beloning voor zijn werknemers in de vrije ruimte onderbrengen, dan moet zijn voldaan aan het gebruikelijkheidscriterium. Hof Den Haag meent dat het om niet toekennen van aandelen in dit kader doorgaans ongebruikelijk is.
Een beursgenoteerde concernvennootschap kent sinds 2007 een aandelenplan. In 2012 en 2013 kende deze nv aan leden van haar groepsraad om niet aandelen toe. Dit gebeurde in het kader van het aandelenplan. De nv heeft de aandelen aangewezen als eindheffingsbestanddeel in de zin van de werkkostenregeling. De inspecteur volgde de aanwijzing niet en legde de nv een naheffingsaanslag loonheffingen op over de jaren 2012 en 2013. De nv begon vervolgens een beroepsprocedure.
Bewijslast bij fiscus
Een belangrijk geschilpunt betreft de vraag of wordt voldaan aan het gebruikelijkheidscriterium. De inspecteur meende dat dit niet het geval is. De Hoge Raad oordeelde echter dat in zo’n geval de Belastingdienst dan maar moet bewijzen dat het toekennen van aandelen ongebruikelijk is. Zie ook: ‘Inspecteur heeft stel- en bewijsplicht ongebruikelijkheid’. Daarbij merkte de Hoge Raad op dat de werkkostenregeling niet is beperkt tot vergoedingen en verstrekkingen die naar algemeen maatschappelijke opvattingen een zuiver zakelijk of gemengd karakter hebben.
Derdenonderzoek
Voor Hof Den Haag onderbouwt de inspecteur zijn stellingen met de uitkomst van een derdenonderzoek. De Belastingdienst heeft namelijk een vragenlijst aan 88 bedrijven gezonden. Uit de antwoorden blijkt dat maar één onderneming bonussen verstrekt en deze verstrekking heeft aangewezen voor de toepassing van de werkkostenregeling. Deze bonusregeling is bovendien niet vergelijkbaar met de bonussen die nv aan leden van de groepsraad verstrekt. Bij het andere bedrijf is de omvang van de netto verstrekking veel lager. En dit is van belang, want het hof vindt dat de omvang van de verstrekkingen een rol speelt bij de gebruikelijkheidstoets. Verder krijgen andere werknemers dan groepsraadsleden binnen het concern van de nv wel bonussen, maar het is niet gebruikelijk dat ze die krijgen in de vorm van aandelen. Althans niet van die waarde. Uiteindelijk oordeelt het hof dat de naheffingsaanslagen terecht zijn opgelegd.
Geef een reactie