Veel fiscale wijzigingen die in 2021 in werking treden en betrekking hebben op particulieren, zijn al opgenomen in het Belastingplan 2020. Toch is de verwachting dat een paar fiscale wijzigingen in het pakket Belastingplan 2021 particulieren raken.
Wijziging eigenwoningforfait en uitzendregeling
Per 1 januari 2020 is het eigenwoningforfait verlaagd. Deze verlaging is ook van toepassing op de woning die op grond van de zogeheten uitzendregeling kwalificeert als eigen woning. Het kabinet wil kennelijk niet dat uitgezonden werknemers ook profiteren van de verlaging. Daarom zal de staatssecretaris in het pakket Belastingplan 2021 een maatregel invoeren om dit te “repareren”.
Aanpassing aftrek specifieke zorgkosten
De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat hij de aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten wil aanpassen. Dit wil hij doen naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad. Hij geeft echter niet precies aan om welk arrest het gaat. Maar de Belastingdienst heeft in 2020 niet zo veel zaken over specifieke zorgkosten verloren. Op 31 januari 2020 oordeelde de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2020:167) dat een man de kosten van een traplift waarvoor hij geen WMO-tegemoetkoming had gevraagd, mocht aftrekken. Dat de man niet om een tegemoetkoming had gevraagd omdat zijn niet-aftrekbare eigen bijdrage even hoog zou zijn, deed daar niets aan af. En later dit jaar oordeelde de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2020:992) dat niet-orthopedisch schoeisel ook zogeheten extra kleding kan zijn. De kosten van zulke schoenen kunnen dus onder bepaalde omstandigheden ook aftrekbaar zijn. De aanpassing heeft waarschijnlijk met een van deze arresten te maken, vermoedelijk het traplift-arrest. Op Prinsjesdag 2020 zal in het pakket Belastingplan 2021 te zien zijn om welke aanpassing het precies gaat.
Pro rata aftrek buitenlands belastingplichtige
De Belastingdienst moet rekening houden met de persoonlijke situatie en gezinssituatie van buitenlands belastingplichtigen die minstens 90% van hun inkomen in Nederland verwerven. Deze belastingplichtigen kunnen dus de negatieve inkomsten uit eigen woning in het woonland aftrekken. Hetzelfde geldt voor de persoonsgebonden aftrekposten pro rata aftrekbaar zijn. Op basis van Europese rechtspraak is Nederland in specifieke gevallen verplicht om ook een pro rata aftrek toe te staan aan niet-kwalificerende belastingplichtigen. De staatssecretaris heeft dit verwerkt in een besluit. Het is mogelijk dat hij de bepaling een wettelijke grondslag geeft en het voorstel daartoe op Prinsjesdag 2020 presenteert. Overigens heeft een niet-kwalificerende buitenlands belastingplichtige recht op pro rata aftrek als:
- hij inwoner is van een andere lidstaat van de EU, EER, Zwitserland of de BES-eilanden. In die hoedanigheid valt hij ook onder de heffing aldaar.
- zijn naar Nederlandse maatstaven bepaalde (wereld)inkomen voor minstens 90% in twee of meer andere staten (waaronder Nederland) dan de woonstaat is onderworpen aan een loon- of inkomstenbelasting;
- zijn naar Nederlandse maatstaven bepaalde (wereld)inkomen is niet voor 90% of meer in een andere bronstaat dan Nederland onderworpen aan een loon- of inkomstenbelasting; en
- hij een inkomensverklaring van de belastingautoriteit van de woonstaat verstrekt.
Hervorming van box 3
De vermogensrendementsheffing in box 3 staat al lange tijd onder hevige kritiek. Daarom had de toenmalige Staatssecretaris van Financiën op 6 september 2019 de contouren van een nieuwe box 3-heffing gepresenteerd. De huidige staatssecretaris meent dat dit voorstel tegemoetkwam aan de belangen van alle spaarders. Maar het voorstel benadeelde andere groepen onevenredig. De huidige staatssecretaris wil daarom niet langer verder gaan met het voorstel van zijn voorganger. Hij wil daarom mogelijke aanpassingen binnen het huidige stelsel onderzoeken. Op korte termijn wil hij vooral spaarders en relatief kleine beleggers tegemoetkomen. Bijvoorbeeld door het heffingvrije vermogen te verhogen. Het is zijn streven om op Prinsjesdag een concreet voorstel aan te bieden aan de Tweede Kamer.
Belaste verhuur deel eigen woning?
Een uitspraak van Hof Amsterdam van 11 juli 2019 lijkt erop te wijzen dat het tijdelijk verhuren van een tuinhuisje fiscaal dat tot de eigen woning behoort fiscaal voordelig kan zijn. Het hof oordeelde dat de ontvangen huur onbelast is, maar dat het tuinhuisje wel in box 3 valt. Zie: ‘Tuinhuisje verhuurd? Huur onbelast, huisje in box 3!’. Advocaat-generaal Niessen meent daarentegen dat kortstondige verhuur van een deel van de eigen woning wel is belast (zie: ‘Inkomsten tijdelijke verhuur deel woning belast’). Het feit dat de staatssecretaris in cassatie is gegaan, wijst erop dat het kabinet de zaak van enig belang acht. Misschien dat hij voor de zekerheid al werkt aan een wetsvoorstel voor het geval de Hoge Raad de hofuitspraak bevestigt. De staatssecretaris zou met Prinsjesdag een voorstel kunnen presenteren om de wet zo te wijzigen dat tijdelijke verhuur van een deel van de eigen woning hoe dan ook belast is.
Wet: art. 3.111, zesde lid, 3.112, 3.113, 5.2, 5.5, 6.17, eerste lid, onderdeel g, 6.18, eerste lid, onderdeel d en 7.8 Wet IB 2001
Bronnen: Ministerie van Financiën 19 mei 2020, nr. 2020-0000076429, Hoge Raad 29 mei 2020, ECLI:NL:HR:2020:992, 19/04998 en Ministerie van Financiën 12 juni 2020, kenmerk 2020-0000101205 en Ministerie van Financiën 26 juni 2020, 2020-0000121324
Op de hoogte van alle besparingskansen?
Hoe laat ú aan uw cliënten zien dat u altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en nieuwe besparingskansen? Met de Prinsjesdagspecial Belastingplan 2021 heeft u een compleet overzicht in handen, geschreven in de taal van uw klant. U ontvangt de special al op de avond van Prinsjesdag. Tip van de redactie: pas de special aan in uw eigen huisstijl en zet ‘m meteen door in het kader van relatiemarketing!
> Prinsjesdag 2020: verwachte wijzigingen voor loonheffingen
> Prinsjesdag 2020: verwachte wijzigingen in winstbelastingen
> Prinsjesdag 2020: verwachte wijzigingen voor de auto
> Prinsjesdag 2020: overige verwachte wijzigingen
Geef een reactie