Mr. dr. Chris Dijkstra, prof.mr. Gerard Meussen en drs. Mark Nieuweboer bespraken in een recente Tax Talks Live uitzending de op Prinsjesdag bekendgemaakte wetsvoorstellen. Dijkstra en Nieuweboer menen dat de wijzigingen in de overdrachtsbelasting een grotere impact gaan hebben dan op het eerste gezicht lijkt.
De wijzigingen zijn opgenomen in het wetsvoorstel Wet differentiatie overdrachtsbelasting. Ten eerste stijgt het normale tarief van 6% naar 8%. Eerder waren al plannen om dit tarief naar 7% te verhogen, maar de stijging is dus nog iets hoger. Wat waarschijnlijk nog belangrijker is, is dat dit normale tarief eerder van toepassing zal zijn. Nu vallen namelijk woningen onder het lage tarief van 2%. Onder het wetsvoorstel is dit lage tarief alleen maar van toepassing als de aangeschafte woning het niet-tijdelijke hoofdverblijf van de koper gaat vormen. De koper moet dus ook een natuurlijk persoon zijn. Bovendien is de enkele verkrijging van de economische eigendom van een woning uitgesloten van het lage tarief.
Vergaande effecten
Hoewel het wetsvoorstel duidelijk bedoeld is om beleggen in woningen minder interessant te maken, gaat de wijziging veel verder. De aankoop van een woning door ouders aan hun kinderen of de aanschaf van een vakantiehuisje zullen ook onder het hogere tarief vallen. Nieuweboer wijst erop dat het voor ondernemers interessanter wordt om een nieuw pand aan te schaffen. Onder bepaalde omstandigheden geldt dan een vrijstelling van overdrachtsbelasting. En de gefactureerde btw is aftrekbaar. Of wat te denken van dga’s die in het kader van het wetsvoorstel Excessief lenen bij de eigen vennootschap hun woning willen verkopen aan hun bv? Voor hen wordt het interessant om dit nog dit jaar te doen. De sprekers betwijfelen dat het kabinet deze bijkomend effecten voor ogen heeft.
Veeleisende startersregeling
Dijkstra heeft verder zijn bedenkingen over de regeling voor jonge starters. Hij vermoedt dat stijgingen in de verkoopprijzen van woningen het voordeel van de regeling teniet zullen doen. Bovendien moet de verkrijger nogal wat verklaringen afleggen: dat hij de vrijstelling niet eerder heeft toegepast en dat hij de woning anders dan tijdelijk als woning gaat gebruiken. De inspecteur zal moeten controleren of de koper aan de voorwaarden blijft voldoen. Voor de notaris wordt het evenmin eenvoudiger. Hij moet de eerdergenoemde verklaringen aan de akte hechten en ook de voorwaarden controleren. Bovendien is de leeftijdsvoorwaarde problematisch. Denk maar aan partners die samen een woning kopen. Als slechts een van hen in de juiste leeftijdscategorie valt, zullen zij moeten kiezen. Koopt maar een van hen de woning om zo de vrijstelling optimaal te benutten? Dan kan wel een aanpassing van bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden aan de orde komen.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Wet: art. 14 en 15, eerste lid onderdeel a en zesde lid WBR 1970
Wetsvoorstel: Wet differentiatie overdrachtsbelasting
Bron: Tax Talks Live 17 september 2020
Meer weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie