Op 27 september 2020 is invoering van het UBO-register in Nederland een feit. Vanaf dan moeten juridische organisaties hun uiteindelijk belanghebbenden inschrijven in een centraal, openbaar register. De wet legt niet alleen verplichtingen op aan de betrokkenen bij de organisatie zelf, maar ook aan Wwft-instellingen.
Het UBO-register treedt op 27 september 2020 in werking. UBO is de afkorting van het Engelse Ultimate Beneficial Owner ofwel uiteindelijk belanghebbende. Bv’s, nv’s, stichtingen, verenigingen, vof’s, STAK’s, maatschappen, Cv’s, ANBI’s, en kerkgenootschappen moeten straks hun uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) registreren. Daarnaast worden stichtingen per 8 juli 2020 verplicht om in hun eigen administratie uitkeringen aan personen bij te gaan houden in een intern, niet openbaar register.
De registratieplicht van UBO’s
De registratieplicht van UBO’s ziet alleen op in Nederland opgerichte vennootschappen en andere juridische entiteiten. Verplaatst een vennootschap haar feitelijke leiding naar Nederland, dan hoeft deze vennootschap haar UBO niet in het Nederlandse UBO-register te registreren. Registratie is wel verplicht als de vennootschap haar statutaire zetel naar Nederland verplaatst. Onduidelijk was lange tijd of ANBI-instellingen waren uitgezonderd van de registratieplicht, maar dat is niet het geval. Ook UBO’s van ANBI’s moeten zich registreren in het UBO-register.
Bestaande organisaties hebben tot 27 maart 2022 de tijd om hun UBO’s in te schrijven. Voor nieuwe UBO-plichtige organisaties geldt de inschrijvingsplicht vanaf 27 september 2020. Aan het inschrijven in het UBO-register zijn geen kosten verbonden. Vanaf 27 september is het mogelijk via www.kvk.nl/inschrijven om UBO’s in te schrijven.
Meer informatie
In de e-learning ‘het UBO-register is een feit; wat nu?’ gaat mr. Alycke Kootstra, Senior Manager Legal en Senior Kandidaat-Notaris bij HVK Stevens, uitgebreid in op de gevolgen van de invoering van het UBO-register voor de praktijk. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld wanneer sprake is van een UBO. Andere vragen in dit kader zijn: Wat is een pseudo-UBO en hoe zit het met de plicht voor de organisaties zich te registreren in het UBO-register? Wat moet een Wwft-instelling doen als zij ziet dat de UBO van een organisatie in de praktijk niet de UBO volgens het register is?
Meer weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie