Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een brief met wijzigingen en precieze randvoorwaarden van NOW 3 naar de Tweede Kamer gestuurd.
De loonsubsidie in het derde steunpakket dat op 1 oktober ingaat, krijgt een kleine aanpassing. Werkgevers worden aangespoord mee te helpen bij het vinden van een nieuwe baan als zij iemand ontslaan. Doet een werkgever dat niet, volgt een boete 5 procent op de NOW-uitkering.
De baangarantie die de PvdA wilde ging het kabinet te ver. Daarvoor in de plaats komt nu een “inspanningsverplichting” voor werkgevers om ontslagen personeel te begeleiden naar ander werk.
Een werkgever die op de een of andere manier gebruikmaakt van staatssteun en toch iemand ontslaat, moet contact opnemen met uitkeringsinstantie UWV om afspraken te maken over begeleiding naar ander werk. Neemt de werkgever geen contact op met het UWV, dan volgt een boete van 5 procent op de NOW-uitkering. De ontslagboete uit de eerste twee steunpakketten verdwijnt.
NOW 3, die negen maanden duurt, is opgedeeld in drie keer drie maanden die ondernemers afzonderlijk kunnen aanvragen. In deze periode van negen maanden gaat het vergoedingspercentage per tijdvak geleidelijk naar beneden. Hiermee wil het kabinet ondernemers de tijd en ruimte geven om waar het kan te overbruggen en waar het nodig is zich te kunnen aanpassen aan de nieuwe economische werkelijkheid.
De NOW 3 biedt daarom per periode in kleine stapjes ruimte voor een dalende loonsom zonder dat dit leidt tot een korting op de subsidie. De referentiemaand voor alledrie de tijdvakken vanaf 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021 is juni 2020. Daarnaast vervallen eerdere voorwaarden uit NOW 1 en NOW 2 rond bedrijfseconomisch ontslag. Als de loonsom meer daalt dan het vrijgestelde percentage dan krijgt een ondernemer over dat deel geen subsidie. Bedrijfseconomische ontslagen worden daarin meegerekend.
UWV streeft ernaar het aanvraagloket voor de maanden oktober, november en december op 16 november te openen.
Meer informatie: Ministerie SZW, Brief van 30 september 2020, nr. 2020-0000130011 en Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 25 september 2020, 2020-0000127109.
Geef een reactie