Het is een regelmatig terugkerend onderwerp: het salaris van de Koning, de royale onkostenvergoeding en het feit dat hij geen belasting betaalt. Als het aan D66 en SP ligt, komt er een einde aan de financiële privileges van de leden van het Koninklijk Huis.
In 2021 krijgt Koning Willem-Alexander 998.000 euro. D66 vindt dat teveel. In het verkiezingsprogramma van de partij staat dat de Koning evenveel zou moeten verdienen als de premier. Daarnaast moet hij gewoon net als iedere burger belasting betalen.
5 miljoen euro onkosten per jaar
Wat de SP betreft moet over het inkomen ook belasting worden afgedragen. “Het klopt gewoon niet, voor belasting is iedere Nederlander gelijk. Iedere politieagent, verpleegkundige en minister moet belasting betalen. Het is echt heel raar dat leden van het Koninklijk Huis dit niet hoeven te doen.” Volgens Kamerlid Van Raak snapt de burger dit niet. Ook de vergoeding die prinses Amalia zal krijgen vanaf haar achttiende verjaardag vindt een deel van de Kamer te hoog.
Naast zijn inkomen, krijgt de Koning ook nog een royaal bedrag om zijn onkosten te vergoeden. Voor 2021 is dit bedrag vastgesteld op 5 miljoen euro. Zaken als de huisvesting of vervoer vallen hier niet onder. Wat hij hier wel van moet betalen is onduidelijk. Het is niet de bedoeling dat de Koning jaarlijks een schoenendoos met bonnetjes bij de Kamer aflevert maar D66 en SP zien graag dat er meer transparantie komt over dit bedrag.
Uitkering toch onder de loep
D66 heeft voor de zomer een meerderheid van de Kamer achter zich gekregen om meer duidelijkheid te krijgen over deze pot met geld. Tot nu voelde premier Rutte er weinig voor om meer openheid te geven over de financiële situatie van de Oranjes. Rutte verdedigt de Koning altijd stevig. Kritische vragen over dit onderwerp vindt hij ‘populistisch’. Na druk van D66, SP, GroenLinks en PvdA gaf Rutte wel aan dat hij zich gaat beraden over de wenselijkheid van het verhogen van de uitkering op basis van gestegen prijzen. Rutte zegde de Kamer woensdagavond tijdens de bespreking van de begroting van de koning bovendien toe om elke vijf jaar te laten bekijken of de toelage voor de leden van het koninklijk huis redelijkerwijs de kosten dekt.
Bron: Eenvandaag, 7 oktober 2020
Geef een reactie