Staatssecretaris Keijzer beantwoordt vragen over het bericht ‘Start-ups vroegen massaal om steun, de overheid zei ook massaal ‘nee’.
De verwachting was dat van het totaal aantal aanvragen dat bij de Regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) in behandeling wordt genomen ongeveer 50% gehonoreerd zal worden en daarmee 50% zal worden afgewezen. Dit is in de praktijk ook het geval. De meest voorkomende afwijzingsgronden zijn momenteel:
- behoort niet tot de doelgroep,
- onvoldoende relatie coronacrisis,
- onvoldoende comfort dat onderneming in staat is om lening af te lossen uit eigen toekomstige cashflow,
- onvoldoende comfort dat volgende investeringsronde wordt opgehaald en
- onvoldoende informatie aangeleverd om een inschatting te kunnen maken.
Voor de uitvoering van de COL-regeling, inclusief beoordeling, klachtenafhandeling en honorering en afwijzing, zijn criteria vastgesteld. Onderdeel van deze set criteria is de vraag of de problemen van het bedrijf verband houden met COVID-19. De staatssecretaris herkent zich niet in het standpunt dat er sprake zou zijn van willekeur bij het toekennen van een lening.
Om te bepalen of een bedrijf toekomstbesteding is, moet er naast de cijfers ook worden gekeken naar de geschiedenis van het bedrijf, toekomstplannen en de persoon achter het bedrijf. Deze beoordeling kan niet worden ondervangen in een set criteria. De ROM’s bezitten de expertise, kennis en ruime ervaring in het behandelen van risicovolle investeringen om de aangeleverde informatie te kunnen beoordelen en een goede afweging te maken over het toekomstperspectief van de aanvrager.
Toekomstperspectief
De bewindsvrouw realiseert zich dat veel start-ups de COVID-19-crisis niet zullen overleven zonder toekenning van een COL-lening. Niet iedere start-up kan geholpen worden. Met het huidige nood- en steunpakket (onder andere de COL, de scale-up faciliteit en de fondsversterking ROM’s) beoogt zij de bedrijven (waaronder start-ups) met toekomstperspectief te ondersteunen die schade ondervinden van de effecten van het feit dat niet alle COL-middelen zijn gebruikt, betekent in dit geval dat de bedrijven met toekomstperspectief geholpen konden worden en niet tegen een budget tekort aanliepen. Alhoewel de COVID-19-crisis op de korte termijn inderdaad een negatief effect heeft op werkgelegenheid en innovatiekracht, heeft het steunpakket op de lange termijn een positief effect op de gezondheid van het bedrijfsleven.
De staatssecretaris is bereid om met de ROM’s in gesprek te gaan over de uitvoering van de COL en samen met de ROM’s te kijken naar mogelijke verbeteringen. De COL-regeling is per 1 oktober 2020 afgelopen. Dit betekent dat het niet mogelijk is om nog verbeteringen door te voeren.
Meer informatie: Ministerie EZK, 15 oktober 2020
Geef een reactie