Heeft een onderneming in verband met de aankoop van een bedrijfsmiddel nog een schuld in vreemde valuta? Maar is het bedrijfsmiddel nog niet geleverd? Dan mag de onderneming een nog niet gerealiseerd valutaverlies evenmin aftrekken.
Een bv had in november 2014 een overeenkomst gesloten voor de aankoop van een vliegtuig. De totale koopsom bedroeg $ 8.050.000. Daarvan had de bv een bedrag van $ 2.050.000 aanbetaald bij het ondertekenen van de koopovereenkomst. Het restant van de koopsom zou zij betalen op het moment van levering van het vliegtuig. De levering en de betaling vonden in 2015 plaats. De bv had het vliegtuig op haar eindbalans van 2014 gewaardeerd tegen de aankoopprijs omgerekend tegen de koers op moment van aankoop. De nog te betalen koopsom van $ 6 miljoen had zij ook omgerekend aan de hand van de koers op de aankoopdatum. De bv wilde vervolgens een valutaverlies opgeven omdat de dollarkoers na de aankoop was gestegen. De Belastingdienst ging daarmee niet akkoord, zodat de bv een beroepsprocedure begon.
Ongerealiseerd valutaverlies
Het hof oordeelt dat een aftrek van een ongerealiseerd valutaverlies in 2014 in strijd is met goed koopmansgebruik, en dan met name het realiteitsbeginsel. Tegenover het ongerealiseerde valutaverlies op de schuld staat bovendien een even grote ongerealiseerde valutawinst op de resterende aanschaffingskosten. Wel behoort het valutaresultaat over de te betalen koopsom van $ 6 miljoen tot de te activeren aanschaffingskosten van het vliegtuig.
Wet: art. 3.30, eerste lid Wet IB 2001 en art. 8, eerste lid Wet VPB
Geef een reactie