Wanneer kan de Belastingdienst een boete opleggen en aan wie? Mr. Arthur Kan gaat in een Tax Talks e-learning in op de regels voor het opleggen van fiscale boetes. De e-learning behandelt ook de formele aspecten van fiscale boetes evenals de verweren die een belastingplichtige tegen een fiscale boete kan voeren.
Een fiscale boete is een bestraffende sanctie. Naast vergelding heeft het als doel om de naleving van de belastingwet te handhaven. Strafrechtelijke beginselen hebben steeds meer invloed op het fiscale boeterecht en de boeteling kan in de regel een beroep doen op de waarborgen van het EVRM.
Wie kan de Belastingdienst beboeten?
De Belastingdienst kan niet alleen boetes opleggen aan de belastingplichtige, maar ook aan de medepleger, de feitelijke leiddinggever of opdrachtgever. Daar is sinds 2014 ook de mogelijkheid bijgekomen dat hij een boete kan opleggen aan een adviseur of een derde. Dat is het geval bij het doen plegen, uitlokken of medeplichtigheid bij een overtreding. Van medeplichtigheid is bijvoorbeeld sprake wanneer iemand hulp verleent bij het doen van een onjuiste aangifte door de belastingplichtige.
Wet: Hoofdstuk VIIIA, par. 1 AWR (art. 67a tot en met 67cb AWR), par. 2 AWR (art. 67cc tot en met 67f AWR) en par. 2, afd. 2 AWR (art. 67g tot en met 67q AWR) en afdeling 5.4.1 van de Awb
Meer weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie