In een nieuwe Tax Talks e-learning legt mr.drs. John Gruson uit hoe ver de verbouwing van een onroerende zaak moet gaan, wil een nieuwe onroerende zaak ontstaan. Zo’n ‘vernieuwbouw’ heeft immers mogelijk gevolgen voor de omzet- en overdrachtsbelasting.
De levering van een onroerende zaak die hooguit twee jaar voor het eerst gebruik is genomen, is belast met btw. Dit is een uitzondering op de regel dat de verkrijging van onroerende zaken is vrijgesteld. Onder voorwaarden is de verkrijging van een nieuwe onroerende zaak vrijgesteld van overdrachtsbelasting om samenloop van btw en overdrachtsbelasting te voorkomen. Gruson wijst erop dat een grondige verbouwing ook kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe onroerende zaak. Gruson spreekt in zo’n geval van ‘vernieuwbouw’.
Voorwaarden voor vernieuwbouw
Tot in 2010 was de belangrijkste factor voor de kwalificatie van vernieuwbouw dat een functiewijziging had plaatsgevonden. Andere factoren waren uiterlijke wijzigingen en de hoogte van de verbouwingskosten. Met het zogeheten Kinderdagverblijfarrest (Hoge Raad, 19 november 2010, ECLI:NL:HR:2010:BM6681) verving de Hoge Raad deze drie toetsen door een andere toets. Nu ligt de nadruk meer op de beoordeling hoe ingrijpend de constructieve aanpassingen aan het onroerend goed zijn. De Hoge Raad heeft de lat daarmee hoger gelegd, aldus Gruson.
Kozuba-arrest
In 2017 oordeelde het Hof van Justitie van de EU in het zogeheten Kozuba-arrest dat lidstaten in beginsel een kwantitatieve benadering mogen hanteren bij het beoordelen van vernieuwbouw. Ook kan een wijziging in het gebruik een rol spelen. Zie: ‘Kozuba-arrest: is begrip vervaardiging aan vernieuwing toe?’. Gruson merkt dat niet iedere Nederlandse veel doet met het Kozuba-arrest. Maar hij sluit evenmin uit dat de Hoge Raad vanwege het Kozuba-criterium het ‘in wezen nieuwbouw’-criterium alsnog vernieuwt. Bij twijfel over een juist uitleg moet de Hoge Raad zelfs prejudiciële vragen stellen aan het Hof.
Wet: art. 11, eerste lid, onderdeel a sub 1° Wet OB 1968 en art. 15, eerste lid WBR
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie