BOVAG en RAI Vereniging willen dat de fictieve ‘autonome vergroening’ voor 2021 nu op nul wordt gezet bij het bepalen van de aanschafbelasting BPM voor nieuwe personenauto’s. Het ministerie van Financiën ging er jarenlang vanuit dat brandstofauto’s elk jaar enkele procenten zuiniger zouden worden en paste daar jaarlijks de bpm-tarieven op aan. Die autonome vergroening heeft echter niet plaatsgevonden, maar deze verkeerde aanname heeft de schatkist sinds 2017 wel 1,5 miljard euro extra opgeleverd aldus BOVAG.
De Nederlandse aanschafbelasting BPM is alléén van toepassing op personenauto’s die traditionele brandstoffen verbruiken; elektrische auto’s zijn vrijgesteld van BPM. Financiën ging er jarenlang vanuit dat de traditionele brandstofauto’s jaarlijks ‘autonoom’ zo’n 4 procent zouden ‘vergroenen’, oftewel dat fabrikanten elk jaar zuinigere modellen op de markt zouden brengen om de Europese doelstellingen te kunnen halen. Om te voorkomen dat de belastingopbrengsten daaronder zouden lijden, draaide Financiën elk jaar aan de knoppen van BPM-schijven en -tarieven.
Ondanks dat het ministerie van Financiën erkent dat voorspellingen niet altijd precies uitkomen, stelt een woordvoerder dat er geen sprake is van te veel opgehaalde bpm. Het door de brancheverenigingen genoemde bedrag van 1,5 miljard euro aan extra opbrengsten herkent het ministerie naar eigen zeggen niet. Wel is duidelijk dat de autobelastingen niet optimaal geregeld zijn.
Schone lei
Vijlbrief gaf aan in 2021 het gehele BPM-stelsel onder de loep te willen nemen, zodat in 2022 met een schone kan worden begonnen. BOVAG en RAI Vereniging pleiten er dan ook voor om de autonome vergroening voor 2021 nu op nul te zetten en willen snel in overleg met Den Haag over het systeem voor de komende jaren.
Geef een reactie