De Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19 is aangepast. De definitie van zorgaanbieder is uitgebreid.
De huidige definitie van zorgaanbieder volstaat niet om het volledige spectrum aan zorgaanbieders, waarbij zorgprofessionals een uitzonderlijke prestatie hebben verricht, onder de reikwijdte van de Subsidieregeling te brengen. Het gaat daarbij met name om de volgende zorgaanbieders:
– zorgaanbieders die enkel zorg leveren via een persoonsgebonden budget (pgb) en daarmee geen aanbieder in de zin van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 of een jeugdhulpaanbieder in de zin van de Jeugdwet zijn;
– de Stichting Beroepsopleiding tot Sportarts (SBOS);
– GezondheidsZorg Asielzoekers Nederland B.V. (GZA);
– voor zover het publiekrechtelijke instellingen zijn: de GGD’en en de academische ziekenhuizen; en
– zorgaanbieders die als onderaannemer een voorziening leveren in de zin van de Wmo 2015 via een opdracht nemende partij.
Het gaat hier deels om zorgaanbieders waarvan wel beoogd was dat zij onder de regeling vielen, maar waarvoor nog een technische wijziging nodig blijkt en deels om zorgaanbieders die abusievelijk nog niet in beeld waren tijdens het opstellen van de Subsidieregeling.
Daarnaast zijn er enkele technische wijzigingen opgenomen.
Loonbeslag
Volgens berichtgeving van de NOS komt het voor dat bij loonbeslag deurwaarders de schenking gebruiken om de schuld verder af te lossen. Onterecht, vinden schuldhulpverleners en vakbonden. Zij wijzen op het bijzondere karakter van de bonus. Op juridisch gebied ligt er wel een (niet bindend) advies van het Recofa, het landelijk overlegorgaan van rechters-commissaris in faillissementen en surseances van betaling. Die luidt dat voor mensen in schuldsaneringsregeling en faillissement, de zorgbonus van buiten de boedel zou moeten blijven. Deurwaarders zijn het daar niet mee eens. Die vinden het ook nog maar de vraag of de eenmalige gift wel of niet onder een loonbeslag valt.
Meer informatie: Ministerie VWS, 23 november 2020, Stcrt. 2020, 62407
Gratis online sessie: Fiscaal Eindejaarsjournaal
Tijdens het eenmalige Fiscaal Eindejaarsjournaal blikken onze experts terug op een bewogen jaar en kijken ze vooruit naar een spannend 2021. We gaan onder meer in op de baangerelateerde investeringskorting (BIK),Wde afrekening van de NOW-1 en op de NOW-3, welke ondernemers nog kunnen aanvragen tot 13 december. En natuurlijk beantwoorden ze graag jouw praktijkvragen live.
maandag 7 december | 12:00 tot 13:00 | gratis deelname
Geef een reactie