Staatssecretaris Vijlbrief heeft de Tweede Kamer het nader rapport gestuurd van het voorstel van wet tot wijziging van het Belastingplan 2021 over de Baangerelateerde investeringskorting (BIK).
De BIK is een tijdelijke afdrachtvermindering voor de loonbelasting en de premie volksverzekeringen die afhankelijk is van de omvang van de investering door de inhoudingsplichtige in bepaalde bedrijfsmiddelen in de periode 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2022. In het wetsvoorstel is aansluiting gezocht bij de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting, waardoor de mogelijkheid bestaat om de afdrachtvermindering ook te krijgen voor investeringen die door een andere maatschappij binnen de fiscale eenheid worden verricht. Met deze novelle vervalt deze mogelijkheid: de aansluiting bij de fiscale eenheid wordt uit de BIK-regeling gehaald in verband met overleg met de Europese Commissie over Unierechtelijke aspecten die bij de behandeling van het voorstel naar voren zijn gekomen.
Houdbaar in de EU?
Er zijn twijfels gerezen over de vraag of de in de BIK voorziene aansluiting bij de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting EU-rechtelijk houdbaar is. Om die twijfel weg te kunnen nemen is ervoor gekozen de BIK te notificeren bij de Europese Commissie. Gelet op de concrete aanleiding van de notificatie, namelijk de aansluiting bij de fiscale eenheid in verhouding tot de vrijheid van vestiging in de EU, heeft de staatssecretaris er vertrouwen in dat andere aspecten niet tot grote bezwaren zullen leiden bij de Europese Commissie. Om die reden is ervoor gekozen om de aansluiting bij de fiscale eenheid voorwaardelijk te maken, dat wil zeggen dat dat onderdeel van de BIK pas in werking treedt (met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2021) op het moment dat voor dat onderdeel goedkeuring is verkregen van de Europese Commissie.
Crisismaatregel
Bij deze keuze speelt ook dat de BIK een crisismaatregel is die ertoe moet bijdragen dat ondernemers extra investeren en zo mogelijk investeringen naar voren halen. Het CPB heeft in zijn nadere analyse aangegeven dat de BIK daadwerkelijk investeringen stimuleert. Gelet op de crisis is het daarom van belang dat de BIK op 1 januari 2021 in werking treedt. Om die reden beperkt de staatssecretaris de ‘voorwaardelijke inwerkingtreding’ tot het onderdeel waar een reëel vraagstuk speelt, namelijk op de aansluiting bij de fiscale eenheid. Overeenkomstig het advies van de Afdeling heeft hij de toelichting aangepast om duidelijkheid te geven over (de aard van) de procedure bij de Europese Commissie.
Daarnaast zijn enkele redactionele wijzigingen en verduidelijkingen in het wetsvoorstel en de memorie van toelichting aangebracht.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 4 december 2020
Geef een reactie