Wie een onderneming drijft met behulp van een eenmanszaak en verschillende bv’s, moet zorg dragen voor verschillende administraties en belastingaangiften. In zo’n situatie kan het indienen van onjuiste aangiften en het opstellen van valse administraties de fiscus veel geld kosten. Maar de op grote schaal frauderende ondernemer riskeert dan ook een maandenlange gevangenisstraf.
Een man dreef via zijn eenmanszaak een onderneming. Binnen deze onderneming vonden in opdracht van verschillende bedrijven verpakkingswerkzaamheden van groente en fruit plaats. Het personeel dat de ondernemer daarvoor nodig had, leende hij tegen vergoeding in van twee bv’s. De man was via zijn holding indirect directeur en enig aandeelhouder van deze bv’s. Daarnaast was de man indirect de dga van een bv die ook groente en fruit verpakte.
Onjuiste aangiften
De man werd ten laste gelegd dat hij diverse onjuiste kwartaalaangiften omzetbelasting had ingediend of laten indienen ten name van zijn eenmanszaak en zijn werkmaatschappijen. Daarnaast zou hij zijn bv’s die personeel ter beschikking stelden diverse malen een te lage loonsom hebben laten opgeven. Ten slotte werd de man ervan beschuldigd verschillende valse bedrijfsadministraties te hebben opgemaakt.
Schuld en straf
Hof Den Bosch oordeelt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een groot deel van de ten laste gelegde handelingen. Het hof kent geen waarde toe aan de stelling van de man dat hij zich in de praktijk niet bezighield met de administratie. Als eigenaar en dga droeg hij de eindverantwoordelijkheid. In bepaalde gevallen had hij zelfs de boekhouder opgedragen een te lage omzet op te geven. De FIOD berekent dat de man met zijn handelen voor ongeveer € 2,2 miljoen aan belastingen heeft ontdoken. Het hof veroordeelt de man tot een gevangenisstraf voor de duur van dertig maanden. Daarbij heeft het hof overigens een matiging van twee maanden toegepast vanwege een overschrijding van de redelijke termijn.
Wet: art. 47, 51, 57 en 225 Sr en art. 69 AWR
Bron: Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 15 december 2020, ECLI:NL:GHSHE:2020:3870, 20-004031-18
Geef een reactie