De rechtbank oordeelt dat de onderneming van de deelneming van de holding van erflater een materiële onderneming heeft. Ten aanzien van de beheer bv is aannemelijk dat een gedeelte van de liquide middelen ondernemingsvermogen vormt.
Een erflater had aandelen in een beheer bv en die had alle in een werkmaatschappij. Die werkmaatschappij dreef een architectenbureau. Erflater had alle aandelen in de beheer bv gelegateerd aan zijn zoon en dochter. Op de balans van de werkmaatschappij stond als voorraad een braakliggend terrein. Hierop had een kerk gestaan, maar die was afgebrand. Het terrein werd aangehouden met het oog op projectontwikkeling. In het verleden waren diverse plannen gemaakt, maar die zijn allemaal niet doorgegaan. Op de actiefzijde van de balans van beheer bv stonden effecten, vorderingen en overige liquide middelen.
Meer dan normaal vermogensbeheer
Bij Rechtbank Noord-Nederland is in geschil of de doorschuiffaciliteit voor de aanmerkelijkbelangregeling van toepassing is. Daarvoor is relevant of de bv’s werkzaamheden en activiteiten uitoefenen die qua aard en omvang het normale vermogensbeheer te boven gaan. Voor de werkmaatschappij is alleen in geschil of het braakliggend terrein ondernemingsvermogen vormt of niet.
Geloofwaardigheid erfgenaam
De rechtbank geeft aan dat er op zich geen stukken aanwezig zijn die de betrokkenheid van de werkmaatschappij duidelijk maken. Het komt er dus op neer of de rechtbank de verklaringen van de zoon van erflater gelooft of niet. De door de zoon overgelegde stukken ondersteunen zijn verklaringen. Het gaat dan vooral om stukken die wijzen op een verdergaande betrokkenheid dan het voorbereiden van een verkoop- of verhuurovereenkomst. De rechtbank vindt dat de zoon aannemelijk heeft gemaakt dat het altijd de bedoeling is geweest in eigen beheer op de locatie van de kerk een project te realiseren. Daarbij zou de werkmaatschappij ook daadwerkelijk ondernemingsrisico’s lopen ten aanzien van de ontwikkeling. Het braakliggend terrein is dus ondernemingsvermogen.
Liquide middelen voor financiering parkeerplaatsen ondernemingsvermogen
Ten aanzien van de liquide middelen op de balans van beheer bv hebben de erfgenamen slechts aangetoond dat € 250.000 ondernemingsvermogen is. Dat bedrag had de beheer bv gereserveerd voor de financiering van de ontwikkeling van parkeerplaatsen op het braakliggend terrein. De doorschuiffaciliteit voor het aanmerkelijk belang is deels van toepassing op de gelegateerde aandelen in beheer bv.
Meer informatie: Rechtbank Noord-Nederland 16 december 2020 (gepubliceerd 23 december 2020), ECLI:NL:RBNNE:2020:4475, LEE 19/2014
Geef een reactie