De roep om vermogen zwaarder te belasten klinkt wereldwijd steeds luider volgens een artikel in het FD. De reden is simpel, namelijk geldgebrek. De coronacrisis zorgt voor zware tekorten in de overheidsbegrotingen.
In het Verenigd Koninkrijk, stelde een onafhankelijke commissie in december een heffing voor van 1% over individuele vermogens boven de £ 500.000 gedurende vijf jaar. Deze heffing zou € 292 miljard kunnen opbrengen – ruim een derde van de totale belastingopbrengst uit het laatste belastingjaar. Het VK kampt met het grootste begrotingstekort sinds de Tweede Wereldoorlog. In Duitsland steunde de SPD in 2019 een voorstel voor een belasting op rijkdom en oppositiepartij Die Linke heeft plannen gelanceerd voor een eenmalige heffing. Tot nu toe zijn dergelijke belastingmaatregelen tegengehouden door Angela Merkel.
Verenigde Staten
Joe Biden is geen voorstander van belasting op rijkdom maar in sommige staten zijn diverse initiatieven voor een belasting voor miljonairs. Omdat in de staat New York een belasting op rijkdom mogelijk stuit op grondwettelijke bezwaren hebben de Democraten een heffing voorgesteld op niet-gerealiseerde kapitaal- en aandelenwinsten van miljardairs en een pied-à-terre-belasting. New Jersey keurde in september verhoging van de inkomstenbelasting voor miljonairs goed. Volgens de Britse hoogleraar Andy Summers hebben deze Amerikaanse initiatieven ook in het buitenland invloed omdat de VS belangrijk zijn voor de meningsvorming in de financiële wereld.
In juli 2020 pleitte een groep rijken uit verschillende landen, waaronder Nederland, ervoor om meer belasting te mogen betalen. ,,We vragen onze regeringen om de belasting voor mensen als wij te verhogen. Onmiddellijk. Substantieel. Permanent’’, stelden ze in een open brief.
Bron: FD, 17 januari 2021
Geef een reactie