Staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen laten weten dat iedereen met een FSV-registratie daarover wordt geïnformeerd. Dat schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer had hier op aangedrongen. Ook bij de inkomstenbelasting zouden mensen te makkelijk het stempel fraudeur hebben gekregen.
Uit een interne reconstructie ten behoeve van het onderzoek van de Auditdienst Rijk (ADR) zijn signalen naar voren zijn gekomen dat de kwalificatie Opzet/Grove schuld (O/GS) doorwerking had op een verzoek tot minnelijke schuldsanering in de fiscaliteit. In een werkinstructie stond vermeld dat bij een individuele schuld (dit kan zowel een toeslag- als belastingschuld zijn) van hoger dan € 10.000, in samenhang met een FSV-registratie ‘melding fraudepost’ en/of de kwalificatie O/GS, een verzoek tot minnelijke schuldsanering werd afgewezen. Dit is een oude werkinstructie. Deze werkwijze wordt in ieder geval sinds maart 2020 niet meer toegepast.
‘Onacceptabel’
Tot maart 2020 stond in de bovengenoemde, oude werkinstructie dus dat bij een registratie in FSV, ‘melding fraudepost’, bij individuele schulden boven de € 10.000,- een verzoek altijd wordt afgewezen. Hetzelfde gebeurde tot november 2019 bij een O/GS kwalificatie bij toeslagschulden. Er werd zowel bij een FSV-registratie ‘melding fraudepost’ als bij een O/GS kwalificatie zonder verder inhoudelijke toetsing vanuit gegaan dat de burger niet te goeder trouw was. Dit gebeurde zowel bij vorderingen van Toeslagen als de Belastingdienst of een samenloop hiervan. Dat is onacceptabel. Deze werkwijze voor de invulling van goeder trouw wordt nu dus niet meer toegepast, aldus de bewindslieden.
Volgens de huidige werkwijze moet de Belastingdienst, als er een verzoek tot minnelijke schuldsanering wordt gedaan, dit toetsen aan artikel 288 van de Faillissementswet. Hiervoor moet de Belastingdienst onder andere beoordelen of de schuldenaar te goeder trouw is geweest.
Verder schrijven de staatssecretarissen dat zij definitief stoppen met het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF). Eerder was gemeld dat het CAF-team per 3 juli jl. is opgeschort.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 27 januari 2021
Geef een reactie