Staat op een beschikking in de rechtsmiddelverwijzing een e-mailadres om bezwaar te maken? Dan leidt het gebruik van een ander e-mailadres in beginsel tot niet-ontvankelijkverklaring van het bezwaarschrift.
Een man ontving in 2018 een WOZ-beschikking voor zijn woning. Hij was het niet eens met de hierop vermelde waarde. De man kon via de website van de gemeente bezwaar maken of per e-mail of per post. Het e-mailadres voor het bezwaar was belastingen@amsterdam.nl. De man verzond op 26 maart 2018 een pro forma bezwaarschrift naar het e-mailadres: wozbezwaar@amsterdam.nl. Op 22 juni 2018 stuurde de man de (aanvullende) motivering van het bezwaar naar het juiste e-mailadres. De gemeente verklaarde het bezwaar niet-ontvankelijk vanwege termijnoverschrijding, maar heeft het toch ambtshalve in behandeling genomen. De gemeente handhaafde de WOZ-waarde.
Rechtbank heeft het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard
De rechtbank had het beroep gegrond verklaard en bepaalde dat de uitspraak van de rechtbank in de plaats kwam van de uitspraak op bezwaar. De rechtbank veroordeelde de gemeente ook om het betaalde griffierecht en de proceskosten van de man te vergoeden. De heffingsambtenaar van de gemeente ging in hoger beroep bij Hof Amsterdam.
Door gebruik verkeerd e-mailadres is bezwaar te laat ingediend
Hof Amsterdam oordeelt dat de man niet heeft aangetoond eerder dan 22 juni 2018 een bezwaarschrift aan de gemeente te hebben verzonden. Het pro formabezwaarschrift is naar een ander e-mailadres verzonden dan op de rechtsmiddelenverwijzing staat. Het gebruikte e-mailadres is ook niet van een ander bestuursorgaan dat het bezwaarschrift had moeten doorsturen. Het hof overweegt dan ook dat het bezwaarschrift na afloop van de bezwaartermijn (11 april 2018) is ontvangen. Daar komt nog bij dat in het bericht van 22 juni 2018 aan de gemeente niet wordt verwezen naar een eerder pro forma ingediend bezwaar. Het bezwaarschrift is niet-ontvankelijk.
Hof: rechtbank heeft bezwaar ten onrechte niet-ontvankelijk verklaard
De rechtbank had volgens het hof het bezwaar ten onrechte niet-ontvankelijk verklaard. Dat had de gemeente namelijk al gedaan. Daarom verklaart het hof het hoger beroep van de gemeente gegrond.
Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam 19 januari 2021 (gepubliceerd 3 februari 2021), ECLI:NL:GHAMS:2021:38, 19/00683
Geef een reactie