Het was uitvoeringstechnisch niet mogelijk het percentage betalingskorting níet te laten meebewegen met het percentage voor de te rekenen invorderingsrente. Dit antwoordt staatssecretaris Vijlbrief op Kamervragen over de geringe betalingskorting bij het betalen van de voorlopige aanslagen ineens.
Media januari wekte de brief die de Belastingdienst stuurde over de betaling van de voorlopige aanslagen de nodige verbazing. Bij betaling ineens kreeg men een korting van maar liefst € 1.
Staatssecretaris Vijlbrief geeft in een antwoord op Kamervragen hierover aan dat het klopt dat de verlaging van de betalingskorting verband houdt met het verlagen van de invorderingsrente. Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet het rentepercentage van de in rekening te brengen invorderingsrente van 23 maart 2020 tot en met 31 december 2021 verlaagd naar 0,01%. Dit om uitstel van betaling van belastingschulden voor ondernemers mogelijk te maken zonder dat deze ondernemers hierbij worden geconfronteerd met hoge rentelasten.
Betere communicatie
Bij de brief ‘Voorlopige aanslag 2021’ zit een bijsluiter waarin onder andere is aangegeven dat het wettelijk percentage van de betalingskorting door de maatregelen die vanwege de coronacrisis zijn genomen, is teruggebracht van 4% naar 0,01%. Daarmee is de verlaagde betalingskorting voor de ontvangers van de brief wel toegelicht, maar Vijlbrief kan zich voorstellen dat niet iedereen de bijsluiter van de brief leest, waardoor het lage bedrag aan betalingskorting verbazing heeft gewekt. Het was beter geweest meteen in de tekst, na de zin ‘Bij betaling in één keer van de totale aanslag krijgt u een betalingskorting van (PM)’ aan te geven waarom de betalingskorting dit jaar lager is dan normaal.
Uitvoeringstechnisch niet mogelijk
De hoogte van de betalingskorting is gekoppeld aan het rentepercentage van de in rekening te brengen invorderingsrente. Deze koppeling is wettelijk geregeld in artikel 27a, derde lid, van de Invorderingswet 1990. Omdat de koppeling tussen de betalingskorting en het percentage in rekening te brengen invorderingsrente wettelijk is vastgelegd, heeft de Belastingdienst geen ruimte om de berekeningsmethode van de betalingskorting hiervan los te koppelen. Uitvoeringstechnisch was het niet mogelijk het percentage betalingskorting níet te laten meebewegen met het percentage voor de te rekenen invorderingsrente.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 10 februari 2021
Geef een reactie