Deze vraag stelde Ron Meijer enige jaren geleden aan Sdu. Zelf broedde hij al enige tijd op een andere, allesomvattende manier van adviseren. Samen met een collega was hij ook zachtjes die kant op aan het bewegen. Het bleek een lastige opgave.
Een kleine acht jaar geleden gooide ik het roer volledig om. Ik stelde een toenmalig adviseur van Fiscount de vraag: ‘Als ik echt vooruitstrevend en uitsluitend online wil werken, welk pakket kies ik dan?’ Het antwoord was één woord: ‘Yuki’. Ik nam contact op voor een afspraak en stuurde een twee uren richting Rotterdam om een demo te zien. Aangekomen liet ik de voorgekookte demo aan mij voorbij gaan en pakte een stapel meegenomen facturen en vroeg deze realtime te boeken. Wat ik toen zag, veranderde mijn denken volledig en ik nam een rigoureus besluit. Ik nam afscheid van de medewerkers die boekten en van cliënten die niet online wilden werken. Het is oprecht jammer dat de samenwerking met Yuki op de spaarstand is komen te staan.
Op de pakjesdrager
Niet langer stond het verwerken van administraties centraal, maar het vooruitkijken en het verlagen van de belastingdruk. Dit waren en zijn de pijlers van mijn missie. Ik zag een verandering in diensten van kantoren. Waar voorheen het administratiedeel een grote hap deed uit de jaaromzet, sorteerde ik voor op een computer die foutloos boekte. Anders gezegd: waar voorheen het fiscale werk op de spreekwoordelijke pakjesdrager zat, zit deze nu op polepositie. Ik schreef mij in bij de opleidingen van het Register Belastingadviseurs. Met de almaar groeiende kennis ging ik de boer op.
Blogger
Vanaf de start van mijn eigen praktijk schreef ik over van alles. Van waarom de schoenendoos het meest gebruikte boekhoudsysteem van Nederland is, tot een artikel met de titel: ‘Kind op de loonlijst’. In dit artikel doe ik aan fiscale grensverkenning en leg ik uit hoe een ondernemer zijn/haar kinderen een mooi zakcentje kan toestoppen en hoe de Staat hier fors aan meebetaalt. Dit artikel zorgde even voor een hit op Facebook alvorens de Facebookcensuur ingreep. Kinderen en geld, dat mocht niet. Natuurlijk was het punt al gemaakt en had ik een kleine 25.000 lezers in luttele uren.
Advies
Doordat ik online zichtbaar ben, stopt mijn dienstverlening niet bij de provinciegrens van Friesland. Om een paar voorbeelden te geven, ik mocht een startup in de horeca aan de Albert Cuyp bijstaan en heb cliënten tot in China en het zuiden van Australië. Dit vele advieswerk zorgde voor een vraag. Hoe leg ik dit volledig online vast? Hoe kom ik van klantvraag tot een stuk nazorg?
Taxvice
Het antwoord op deze vraag is Taxvice. Met Taxvice heb ik een antwoord op nagenoeg elke fiscale vraag en leg ik het hele advies volledig vast. Binnen Taxvice kan ik de bronnen vastleggen en zo hoef ik mij niet druk te maken over de vierde tranche Awb. Sterker nog. Vanuit de Belastingdienst kreeg ik de vraag of ik meewilde doen met Horizontaal Toezicht. Maar ja, hoe voldoe ik als bewust klein eigenwijs kantoor aan het o zo belangrijk geachte vier ogen-principe. Simpel. Ik nam contact op een collega en hij kon vanuit Enschede in al mijn online dossiers binnen Taxvice kijken. Hier moest het RB alsmede de fiscus wel over nadenken maar inmiddels staat dat sein ook op groen.
Filmpje
Mijn enthousiasme voor het online adviseren met Taxvice zorgde ervoor dat ik een heuse filmcrew op kantoor mocht begroeten. Het is best lastig om kort en bondig je punt te maken, maar de opgestoken duimen en lachende gezichten van de dames van het Sdu zorgde ervoor dat ik mij voor de camera senang begon te voelen. Zonder borstklopperij kan ik best zegen, dat ik trots ben op het eindresultaat.
Samenvattend kan ik stellen, dat ik uitsluitend online werk. Er staat geen archiefkast meer op kantoor. De administraties verwerk ik online, het adviseren gaat volledig online en de vakstudie lees ik op een Remarkable.Ik kan het iedereen van harte aanraden.
Ron Meijer is werkzaam bij Blauwe Vrijdag. Hij is bereikbaar voor vragen over zijn ervaringen met Taxvice.
Geef een reactie